1
min read
A- A+
Pročitano

Preminuo Miodrag Živković, tvorac spomenika Kralju Nikoli, spomenika na Tjentištu, Sutjesci, Kadinjači

01/08/2020 - 7:36
Autor:Fos Media
715 pregleda

Vajar Miodrag Živković, tvorac spomenika na Tjentištu, preminuo je u petak u 93. godini. Živković je u kamenu ovjekovječio stihove “Krvave bajke” Desanke Maksimović.

 Živković

Živković preminuo u 93. godini

Među Živkovićevim najznačajnijim djelima su spomenik V/3 u Šumaricama kod Kragujevca, Hrabrima u Ostri kod Čačka, spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu, spomen-kosturnica u Gonarsu u Italiji i Spomen-kompleksa na Kadinjači.

Spomenik kralju Nikoli I čiji je autor Živković, na nikšićkom Trgu slobode je postavljen 9. maja 2006. godine. Spomenik je konjanička figura i sa postamentom je visine 9.15m.

Istoričar Dejan Ristić napisao je na svom “Fejsbuk” profilu da je Živković svojim umijećem i neobičnim darom iz samo naizgled hladnog materijala otjelotvorio neka od remek-djela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru i stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav.

Taj umjetnik krhke građe stvarao je, kako se navodi, po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.

Miodrag Živković, rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu.

 
is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari