1
min read
A- A+
Pročitano

Pribilović: Mladi da se uključe u kreiranje javnih politika

15/03/2019 - 20:12
Autor:Fos Media
47 pregleda

Mladi će, kao budući aktivni građani u donošenju odluka i kreiranju javnih politika, biti nosioci reformskih procesa, kazala je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i pozala ih da se što više uključuju.

Foto

Foto: Ministarstvo javne uprave

Nedjelja Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) zatvorena je posjetom Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru i predavanjem “Otvorenost javne uprave u Crnoj Gori".

Pribilović je u razgovoru sa srednjoškolcima istakla da se u svim razvijenim državama svijeta prepoznaje potreba za reformom otvorenih vlada, kako bi bolje ispunili zahtjeve svojih građana. 

Ona je saopštila da to ne mogu postići samo vlade, već da je važna uloga građana i civilnog društva, a u svim ovim procesima je posebno važna uloga mladih.

„Cilj nam je da u ove aktivnosti što više uključimo mlade ljude, zato vas pozivamo da se uključujete, jer ćete vi kao budući aktivni građani u donošenju odluka i kreiranju javnih politika biti nosioci reformskih procesa“, kazala je Pribilović. 

Ona je navela da je Ministarstvo u cilju unaprjeđenja online prostora za konsultacije s javnošću tokom procesa izrade politika, na portalu e-uprave unaprijedilo platformu eParticipacija, elektronski servis za javne rasprave na strateška dokumenta i zakone koje donosi Vlada Crne Gore. 

Kako je kazala, Ministarstvo radi na unaprjeđenju servisa ePeticija, u cilju uvećanja mogućnosti građana da predlažu rješenja za funkcionisanje zajednice.

Izvršni direktor ISOP-a i član Operativnog tima za Partnerstvo za otvorenu upravu u oblasti povećanja odgovornosti kompanija, Mitar Radonjić, srednjoškolce je upoznao sa istorijatom Globalnog, nacionalnog i lokalnog Partnerstva za otvorenu upravu sa posebnim fokusom na principe i vrijednosti OGP-a, koje Crna Gora baštini od početka. 

„Crna Gora je od samog stvaranja OGP Global partnerstva iskazivala interesovanje i napore, kao i OGP vrijednosti i počela aktivno da radi na implementaciji OGP principa u Crnoj Gori“ kazao je Radonjić.

Radonjić je kazao da je cilj OGP da kroz konkretne inicijative promoviše transparentnost, inkluzivnost i otvorenost, te osnaže građane, bore se protiv korupcije i iskoriste nove tehnologije za jačanje upravljanja.

OGP je dobrovoljna međunarodna inicijativa, pokrenuta 2011. godine, koja promoviše multilateralnu saradnju, podržava i pomaže razvoj otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti uprave kroz otvorenu saradnju predstavnika državne uprave, prvenstveno sa civilnim društvom, ali i drugim segmentima društva.

"Pokrenuta je s ciljem promocije i povećanja transparentnosti, borbe protiv korupcije i aktivnog uključivanja i osnaživanja učešća građana i civilnog sektora u kreiranje javnih politika", rekli su iz Ministarstva.

Crna Gora se OGP-u priključila 13. februara 2012. godine, i kao zemlja učesnica potpisala deklaraciju o otvorenoj Vladi. 

Ministarstvo javne uprave je tokom prethodne nedjelje nizom događaja obilježilo Nedjelju Partnerstva za otvorenu upravu.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari