2
min read
A- A+
Pročitano

Princ Nikola: Povratak mog oca i njegova tri strica za mene predstavlja jak simbolički događaj

10/02/2019 - 8:54
Autor:Fos Media
903 pregleda

Princ Nikola Petrović Njegoš kaže da je za njega i njegovu porodicu, kao i za brojne građane Crne Gore, sto godina egzila dovoljno i da je krajnje vrijeme da se okrenemo budućnosti, koja pripada našoj djeci.

foto

Foto: cezam.me

"Vijek nakon samoproklamovane Podgoričke skupštine, koja je odlučila da protjera moju porodicu, ali i da izbriše Crnu Goru sa karte, povratak mog oca i njegova tri strica za mene predstavlja vrlo jak simbolički događaj. Događaj koji će još jednom u očima svijeta baciti svjetlo na Crnu Goru i njenu herojsku istoriju", rekao je u intervjuu za Pobjedu princ Nikola Petrović Njegoš.

Princ navodi da je nezaboravnih dana oktobra 1989. godine, njegova sudbina definitivno vezana za Crnu Goru.

"Imao sam izuzetnu priliku da iz godine u godinu doprinosim obnavljanju ove veze koja je nepravedno prekinuta prije sto godina. Za moju porodicu, kao i za brojne građane Crne Gore, ovo znači da je sto godina egzila dovoljno, da je dosta sa stogodišnjim bratoubilačkim ratom i da je krajnje vrijeme da se okrenemo budućnosti budućnosti koja pripada našoj djeci”, poručio princ Nikola Petrović Njegoš.

Prema njegovim riječima, istorijske veze sa Srbijom vrijede više od apsurdne igre političke dominacije podstaknute geopolitičkim uticajima.

“Pored ovih političkih i strateških aspekata koje Podgorička skupština predstavlja, šta se može razumjeti: promjena vlasti, stvaranje nove nadnacionalne države… Ali ostaje potpuno neprihvatljivo da nekoliko ljudi koji su se sastali u dobro čuvanom obruču mogu da odluče o eliminisanju jedne države sve do brisanja njenog imena. Oduvijek sam bio šokiran da jedina država koja je ostala nezavisna tokom pet vjekova okupacije otomanskog i austrougarskog carstva nije svojim imenom ušla u prvu Jugoslaviju, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Pet vjekova herojske istorije malog naroda sa ciljem odbrane njene slobode su bačeni u zapećak istorije”, rekao je princ.

On se nada da će sunarodnici razumjeti da je pored kratkoročnih političkih i ekonomskih izazova istinska borba danas u svijetu ekološka, jer, kako dodaje, od toga zavisi budućnost naše djece, ali i budućnost čovječanstva.

“Crna Gora može odigrati svoju ulogu u toj borbi i u tome pronaći svoje jedinstvo, svoje vrijednosti i svoj ponos”, naglasio je on.

Osvrnuo se i na prijem kod premijera Duška Markovića povodom prenosa posmrtnih ostataka dinastije Petrović, koji je, kako dodaje, organizovan na njegov zahtjev. Prema riječima princa, na sastanku je pokazano razumijevanje za to pitanje, a odluka Vlade svjedoči poštovanju koje se ukazuje porodici Petrović i istoriji Crne Gore.

“Za mene ovo mnogo znači. Prvi događaj u procesu obnavljanja ove veze je povratak kralja Nikole. Ovaj je događaj imao značajnu ulogu i uvjeren sam da je doprinio očuvanju građanskog mira u Crnoj Gori i buđenju nacionalnog osjećanja nakon raspada Jugoslavije. Trideset godina nakon ovog prvog događaja i vijek nakon samoproklamovane Podgoričke skupštine, koja je odlučila da protjera moju porodicu, ali i da izbriše Crnu Goru sa karte, povratak mog oca i njegova tri strica za mene predstavlja vrlo jak simbolički događaj. Događaj koji će još jednom u očima svijeta baciti svijetlo na Crnu Goru i njenu herojsku istoriju”, istakao je princ.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari