1
min read
A- A+
Pročitano

Rogošiću preinačena kazna za zlostavljanje djeteta: Umjesto uslovne, zatvorska kazna

15/03/2019 - 9:55
Autor:Danilo Ajković
1171 pregleda

Vijeće sutkinje Višeg suda Evice Durutović preinačilo je presudu podgoričkog Osnovnog suda i Vladana Rogošića osudilo na tri mjeseca zatvora za krivično djelo zlostavljanje maloljetnog dječaka čiji je identitet poznat redakciji.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Rogošić je prvostepenom presudom 28. decembra 2018. godine osuđen na uslovnu kaznu u trajanju od tri mjeseca i istovremeno određeno da se ista neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vrijeme od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Međutim, državni tužilac je uložio žalbu u pogledu sankcije, s predlogom da Viši sud Rogošića osudi na kaznu zatvora.

Drugostepeno vijeće je našlo da je Osnovni sud Rogošiću kao olakšavajuće okolnosti cijenio njegove porodične prilike, odnosno da je otac djeteta, kao i da se zastupnik maloljetnog dječaka kojeg je zlostavljao nije pridružio krivičnom gonjenju, niti postavio imovinskopravni zahtjev, ali i činjenicu da su porodice nakon kritičnog događaja u korektnim odnosima, dok otežavajućih okolnosti nije bilo.

Sa druge strane, Viši sud je našao da je sudija Osnovnog suda previše cijenila olakšavajuće okolnosti, odnosno da one ni pojedinačno niti u zbiru ne opravdavaju izricanje uslovne osude.

Za sud je ključno bilo to što je Rogošić zlostavljanje učinio prema djetetu, iako je i sam otac maloljetnog djeteta, ali i da je pokazao „upornost u fizičkom i psihičkom zlostavljanju maloljetnog djeteta kojeg je vrijeđao i prijetio mu, pritom ga udarajući“.

Za krivično djelo zlostavljanje zaprijećena je kazna do godinu dana zatvora.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari