2
min read
A- A+
Pročitano

SDT demantovao Medojevićevog advokata: Provjerili smo u Hrvatskoj, Julijana ne postoji

05/12/2018 - 14:08
Autor:Fos Media
2245 pregleda

Specijalno državno tužilaštvo reagovalo je povodom jučerašnje izjave advokata Dražena Medojevića, u kojoj je između ostalog naveo "da je Specijalno državno tužilaštvo imalo namjeru da rasvjetljava ratne zločine po Dubrovniku i izjave Nebojše Medojevića, oni su mogli da se zvanično obrate vlastima u Hrvatskoj, u Dubrovniku i da traže i da provjeravaju te njegove navode. Niko to nije uradio...“, obavještavajući javnost da iznijeti navodi advokata Medojevića nisu tačni.

Dražen

Foto: FOS Media

Njihovo reagovanje prenosimo integralno.

"Naime, postupajući u okviru svojih zakonskih nadležnosti, Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet povodom javno iznijetih tvrdnji Nebojše Medojevića na internet stranicama www.in4s.net i www.promjene.org od 03.05.2017. godine o izvršenju krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva od strane Milivoja Katnića, glavnog specijalnog tužioca, kojom prilikom je Medojević Nebojša naveo da „...zna da je Katnić Milivoje osumnjičen za silovanje žene u Konavlima i da je uzimao novac od domicilnog stanovništva da ih ne zlostavlja i muči...“. Prednje tvrdnje je poslanik Medojević više puta iznio u javnosti, pa je dana 20.12.2017. godine u Skupštini Crne Gore, izjavio da je Julijana Petković, djevojačko Kršikapa, zvana Julka, iz Cavtata, u toku 1991-1992. godine šikanirana, zlostavljana i maltretirana na drugom spratu hotela „Makedonija“ u Cavtatu u organizaciji današnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i tražio za istu pravdu.

Provjeravajući iznijete tvrdnje, Specijalno državno tužilaštvo je u postupku izviđaja saslušalo Nebojšu Medojevića u svojstvu svjedoka kojom prilikom je isti ponovio prednje navode, pri čemu je odbio, što kao svjedok nije imao pravo, da tužilaštvu pruži sve informacije bitne za utvrđivanje odlučnih činjenica.

Nadalje, cijeneći iznijete tvrdnje, Specijalno državno tužilaštvo je u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći zatražilo od nadležnih organa Republike Hrvatske - NCB Interpola Zagreb i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske provjeru podataka o licu Julijana Kršikapa Petković i predmetnim događajima. Nakon izvršenih provjera od strane nadležnih državnih organa Republike Hrvatske, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku dostavilo je informaciju da lice sa tim i sličnim identifikacionim podacima u periodu od 1991. do 2018. godine nije imalo prijavljeno prebivalište ili boravište na teritoriji opštine Cavtat odnosno opštine Konavle, niti je osoba sa tim ili sličnim podacima podnosila krivične prijave u navedenom periodu.

Konačno, Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da se vrše provjere i izviđaji u pravcu utvrđivanja da li su na dubrovačkom području izvršena krivična djela ratnih zločina od strane državljana Crne Gore, pa poziva sve građane, kao i advokata Dražena Medojevića, koji je javno saopštio da zna da su „pojedini ljudi na dubrovačkom području činili ratne zločine“, da svoja saznanja prijave Specijalnom tužiocu Lidiji Vukčević koja radi na predmetima ratnih zločina."

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari