1
min read
A- A+
Pročitano

Šehović: Nasilje u školama se ne smije tolerisati

13/03/2018 - 17:19
Autor:Fos Media
59 pregleda

Ministarstvo prosvjete imaće nultu toleranciju na nasilje nad djecom i vršnjačko nasilje, ali je za potpuno suzbijanje ove pojave potrebna saradnja svih nadležnih organa, poručio je danas ministar prosvjete dr Damir Šehović na konsultativnom saslušanju u Skupštini Crne Gore.

a

Foto: FOS Media

"Cijeneći specifičnosti djece sa smetnjama u razvoju izrađene su i smjernice i procedure za obezbjeđivanje sigurnog okruženja i za djecu u resursnim centrima”, kazao je Šehović.

On je objasnio, da se Ministarstvo prosvjete bavi ne samo fizičkim, već i socijalnim, psihičkim i svim drugim vrstama nasilja, uključujući nasilje na internetu.

“Tako su, tokom izmjene predmetnih programa, u okviru predmeta Informatika uvedeni ciljevi i aktivnosti kojima se djeca uče kako da bezbjedno koriste internet. Dodatno, na Školskom portalu nalazi se stranica o bezbjednosti djece na internetu“, naveo je on.

U saradnji sa kancelarijom UNICEF-a, kako je objašnjeno, razvijena je i aplikacija za pametne telefone koja se zove NET prijatelji za djecu uzrasta od devet do 11 godina. Aplikacija sadrži edukativnu igricu koja vodi djecu kroz realne životne scenarije, uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Sadrži i opciju za prijavu online nasilja.

U saslušanju na temu nasilja nad djecom i vršnjačkog nasilja učestvovao je i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić. Saslušanje su inicirale nevladine organizacije Snažna mama iz Bijelog Polja, Otvoreni centar Bona fide iz Pljevalja i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Plava.

Šehović je podsjetio da je ranije započet Program Škola bez nasilja - sigurno školsko okruženje u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, kada je, kako je rekao, izrađeno je i uputstvo "Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima".

U cilju evidentiranja pojave nasilja u vaspitno – obrazovnim ustanovama Zavod za školstvo prikuplja podatke o broju slučajeva nasilja i preduzetim mjerama.

Na kraju, sprovedene su brojne brojne obuke za kadar škola, pripremljen je priručnik za rad, urađena je brošura za roditelje, te osmišljen Upitnik za procjenu vršnjačkog nasilja. Cijeneći međusektorski karakter djelovanja i važnost funkcionalne prevencije nasilja, organizovane su i zajedničke obuke za stručne službe škola i centara za socijalni rad.

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari