1
min read
A- A+
Pročitano

Šta je IPA pivo i zašto ga obožavaju ljubitelji piva?

12/06/2019 - 9:00
Autor:Fos Media
6779 pregleda

Crna Gora je zemlja bogate pivarske tradicije, koja traje preko 120 godina. Svi smo se nekada našli u situaciji da stranim turistima s ponosom ističemo Nikšićko pivo kao ono što moraju probati kad dođu u našu zemlju. A koja piva biramo mi kad pođemo u inostranstvo? Koliko istražujemo ukuse i koliko nas ima koji smo zaista dobri poznavaoci piva?

foto

Sva piva možemo svrstati u jednu od dvije kategorije:

Lager vs. Ejl piva

Najrasprostranjenija piva kod nas su lager piva. Ovo su piva takozvanog donjeg vrenja, jer se prave na nižim temperaturama, kvasac se taloži na dnu posude, a nakon odvajanja od istaloženog kvasca mlado pivo odležava do nekoliko sedmica. Lagere odlikuje rezak, osvježavajući ukus, a najčešće za ova piva kažemo da su „pitka“.

Druga vrsta su Ale (ejl) piva, piva gornjeg vrenja. S obzirom na to da se vrenje dešava na višim temperaturama, kvasac na kraju vrenja ispliva na površinu mladog piva, a ova piva odležavaju kraće od lager piva. Sve ovo ejl pivima daje i drugačiju, voćkastiju aromu, kao i tamniju boju.

IPA – stil piva koji morate probati!

Među ejl pivima posebno mjesto zauzima India Pale Ale, takozvana IPA. Ako naginjete ka drugačijim stilovima piva, IPA je nešto što morate probati!

foto

India Pale Ale pivo nastalo je početkom 18. vijeka i nosi sa sobom možda najinteresantniju priču o nastanku nekog piva. Otkrili su ga Britanci, u pokušaju da britanskim vojnicima u Indiji brodovima dopreme omiljeno piće iz domovine. No, u uslovima velike toplote i vlage, standardno pivo nije moglo da zadrži svoj kvalitet. Dosjetili su se da dodaju više hmelja zbog očuvanja piva, ne znajući da su tako napravili novu vrstu piva, koja je postala popularna širom svijeta – IPA.

A najbolji način konzumiranja? Zamislite da ste na nekoj hridi iznad mora, miris soli u vazduhu, ekipa je sa vama – smišljate novu avanturu. Da li ćete možda letjeti paraglajderom ili se uputiti u neki od kanjona, ili vam je stalna želja da naučite ronjenje na dah a nikad se niste odvažili? Baš uz takve odvažne avanturiste ide IPA pivo.

Ako se pitate kako izabrati pravo IPA pivo, savjetujemo da prednost date onima koji znaju svoj posao - dokazanim pivarcima. Tradicija i aktuelni trendovi mogu doći i u jednom „pakovanju“ - kad nam od najstarije crnogorske pivare stiže pivo koje nas osvaja jer je drugačije. Baš onakvo kakvi smo i mi – drugačiji u svakom izboru, pa i izboru pića. Stiglo je: Nikšićko IPA.

(PROMO)

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari