1
min read
A- A+
Pročitano

Stari Bar - istorijsko blago Crne Gore (VIDEO + FOTO)

25/02/2018 - 15:28
Autor:Nemanja Živaljević
2126 pregleda

Na uzvišenju Londša, u podnožju planine Rumije, gordo stoji Stari Bar. Grad koji je vjekovima, nekad glasno, nekad tiho kao danas, pričao svoju priču. A imao je i ima šta da kaže.

video

 

Antivari ili Antibarium, odnosno Stari Bar, dočekivao je, ali i ispraćao mnoge civilizacije i osvajače - Ilire, Rimljane, Mletke, Turke… Četiri kilometara udaljen od mora, na uzvišenju, imao je odličnu geostratešku poziciju.

„Prve utvrde ovdje u gradu potiču negdje iz 6. vijeka“, kaže za FOS Ivana Dabanović, domaćin tokom našeg obilaska grada.

Foto: FOS Media

Vojislavljevići, Nemanjići, Balšići. Sve ove dinastije su upravljale gradom, ali, kaže Ivana, poseban pečat na ovo utvrđenje ostavili su Mleci i Turci.

“Najveći pečat na ovaj grad ostavila je Mletačka republika u 15. vijeku, tj. Venecija, i naravno vladavina Osmanskog carstva od 16. do 19. vijeka”.

Foto: FOS Media

U 15. vijeku je, kaže Ivana, više od četiri hiljade stanovnika živjelo u Starom Baru. Do dolaska Turaka grad se snabdjevao vodom iz četiri cisterne.

“Dolaskom Turaka sagrađen je akvadukt dužine 70 metara. Keramičkim cijevima voda je dovođena iz tri kilometra udaljenog izvorišta iz sela Turčini i slobodnim padom se sprovodila u grad”.

Foto: FOS Media

Ovo područje bilo je i sada je poznato po maslinama. Zato i ne čudi što je Stari Bar imao veliki broj mlinova za mljevenje maslina. Sada ni jedan nije u funkciji, ali jesu neke od mnogobrojnih crkava koje su bile u ovom utvrđenju.  

“Računa se da je bilo više od 30 crkava u Starom Baru. Ispod je Podgrad gdje je, takođe, bilo dosta crkava, međutim, to još nije istraženo”, kaže Ivana.

Foto: FOS Media

U jednoj od njih krunisan je i prvi kralj Duklje Mihailo.

“U 6. vijeku je podignuta prva bazilika, vizantijska crkva posvećena Teodoru Ratniku. s tim što je ta crkva izgorela u 10. vijeku i na njenim temeljima je kasnije sagrađena velika katedrala Svetog Đorđa. U njoj je krunisan prvi kraj Duklje Mihailo Vojislavljević”.

Foto: FOS Media

Danas je većina građevina u Starom Baru u ruševinama. Brojna razaranja nisu mogla da se porede sa onim koje je grad doživio 1878. godine u borbi za oslobođenje od Turaka. Ipak, tek 1979. godine posljednje porodice su napustile grad.

“Poslije rata za oslobođenje, većina stanovnika se iselila i preselila ka moru. Tako zapravo nastaje novi Bar. Međutim, nekoliko porodica je ostalo da živi u gradu sve do zemljotresa 1979. godine kada zaista nije bilo uslova za život”.

Foto: FOS Media

Od mnogih građevina, između ostalog, obnovljene su citadela, tursko kupatilo, sat kula, jedna od najljepših građevina grada – venecijanska palata.

Ovaj spomenik kulture iz godine u godinu posjećuje sve više turista. Tokom 2017. godine obišlo ga je oko 100 hiljada posjetilaca. 

 

Preporučujemo:

 

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari