3
min read
A- A+
Pročitano

Bez zatvaranja u Podgorici, na Žabljaku uvedena zabrana kretanja, ublažene mjere u Nikšiću, Beranama, Andrijevici

18/10/2020 - 15:30
Autor:Fos Media
2377 pregleda

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u narednih 14 dana doći će implementacije strožih mjera na Žabljaku, Cetinju, u Budvi, Ulcinju, Kolašinu i Bijelom Polju, najavljeno je iz Instituta za javno zdravlje.

Foto: Twitter/Agencije

Foto: Arhiva

Žabljak, kako je precizirano, prelazi u grupu 4, odnosno u toj opštini od ponedeljka stupa na snagu zabrana izlaska poslije 22h do 5h ujutro, zatvaraju se ugostiteljski objekti, učenje prelazi na onlajn model, te se zabranjuju i kućne posjete.

Budva, Cetinje, Ulcinj i Kolašin prelaze u grupu 3, odnosno u tim opštinama će biti zatvoreni ugostiteljski objekti a đaći će učiti onlajn, takođe su zabranjene kućne posjete.

Bijelo Polje prelazi u grupu dva, odnosno kafići i restorani mogu raditi do 22 sata, za jednim stolom mogu biti dvije osobe i obavezan je razmak od metar.

U Podgorici je kumulativna incidencija 795,97, odnosno ne prelazi u grupu 3.

Do ublažavanja mjera dolazi i Nikšiću, Beranama i Andrijevici.

Nikšićm nakon tri sedmice restriktivnih mjera, prelazi u grupu 2, pri čemu režim rada škola ostaje onlajn još najmanje sedam dana.

Berane nakon tri sedmice restriktivnih mjera prelazi u grupu 1, kao i Andrijevica.

- Iako je situacija unekoliko poboljšana u Pljevljima zbog neophodnosti sprovođenja strožih mjera u trajanju od najmanje 14 dana nastaviće se sprovođenje mjera iz grupe 3 koje su počele prije sedam dana, uključujući i onlajn odvijanje nastave - precizirano je u saopštenju.

Sa objavljivanjem ovonedeljnog spiska se kasnilo zbog kasnog pristizanja rezultata laboratorijskih analiza uzoraka poslatih u Njemačku od kojih je poslednja grupa od 212 pristigla u nedelju 18. oktobra. Među 212 uzoraka 102 su bila pozitivna i to, gledano po opštinama:

opština

oboljeli

Ulcinj

29

Kotor

20

Žabljak

16

Pljevlja

13

Podgorica

12

Rožaje

10

Cetinje

1

Bar

1

Ili po danima:

Datum

Broj oboljelih

12. oktobar

27

13. oktobar

49

14. oktobar

26

Na osnovu svih registrovanih slučajeva obolijevanja u periodu od subote 03. oktobra u 00:00h do i zaključno sa petkom 16. oktobrom 2020. u 24:00 h, izračunate su vrijednosti 14-o dnevnih opštinskih stopa kumulativne incidencije za navedeni period i sačinjena lista opština u kojima će se sa primjenom mjera započeti po automatizmu od ponedeljka 19. oktobra u 00:00 sati.

Sa ciljem adekvatnog postupanja i reagovanja na kretanje obolijevanja od novog koronavirusa (SARS-CoV-2) Institut za javno zdravlje predložio je uvođenje metodologije na kojoj će se po automatizmu, a u zavisnosti od 14-o dnevnih opštinskih stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine), zasnivati dalje postupanje i implementacija restriktivnih mjera.

Sve navedene protivepidemijske mjere se moraju sprovoditi najmanje 14 dana od dana počinjanja implementacije.

Stope incidencije i listu opština utvrđuje Institut za javno zdravlje a osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-o dnevnom periodu prije objavljivanja spiska. Spisak se objavljuje subotom prije podne i sadrži sve slučajeve koji su otkriveni zaključno sa 24:00 časa dana koji prethodi objavljivanju (petak).

Grupe opština, tj. lokalnih samouprava, i mjere čija će primjena zavisiti od 14-o dnevne stope kumulativne incidencije (KI) su:

1. GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika: 

  • nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja

2. GRUPA 2: stopa je između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

  • Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
  • Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
  • Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

3. GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  • Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

4. GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:

  • Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  • Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva
is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari