1
min read
A- A+
Pročitano

Uništeno 47,7 tona banana

31/07/2020 - 7:43
Autor:Fos Media
584 pregleda

Inspekcijske službe su tokom kontrole hrane iz uvoza u junu spriječile uvoz oko 106 tona hrane zbog utvrđenih nepravilnosti, navodi se u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, pišu Dnevne novine.

aa

Ilustracija

Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima, Fitosanitarna inspekcija je spriječila stavljanje na tržište 101.973 kilograma proizvoda. Tako je zbog prisustva pesticida vraćena jedna pošiljka jagoda u količini od 170 kg, kao i dvije pošiljke paprike u količini 6.031 kg, zbog nepravilnosti u dokumentaciji vraćena je jedna pošiljka limuna u količini od 23.000 kg, a zbog nepropisnih deklaracija jedna pošiljka pšeničnog brašna u količini od 25.000 kg.

Zbog lošeg kvaliteta uništene su dvije pošiljke banana u količini od 47.772 kg.

Tokom juna, od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla nadležnosti Inspekcije za hranu, zabranjeno je stavljanje na tržište za jednu pošiljku konzervisanog povrća u ukupnoj količini od 1.693 kg.

U unutrašnjoj kontroli pojačan je nadzor u cilju sprečavanja širenja epidemije korona virusa, te je u izvještajnom periodu izvršen nadzor u 182 objekta.

“Prilikom kontrola utvrđeno je da subjekti u poslovanju hranom i lica koja vrše prodaju hrane na pijacama u visokom procentu postupaju u skladu sa zakonom propisanim zahtjevima i datim preporukama. Utvrđeno je da se objekti i oprema održavaju u čistom i funkcionalnom stanju i da su lica koja vrše prodaju u propisanoj radnoj i zaštitnoj odjeći. Utvrđen je određeni broj nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepostojanje opreme za pranje ruku zaposlenih u neposrednoj blizini rukovanja hranom, nepravilno izloženu i označenu hranu, neodržavanje opreme u čistom i funkcionalnom stanju i slično,” navodi se u izvještaju Uprave.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 27 upravnih mjera i radnji i to dva rješenja o zabrani rada lica; jedno rješenje o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane; osam ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme i dvije novčane kazne u iznosu od 530 eura.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari