1
min read
A- A+
Pročitano

Vojvodić: Odluka Vlade politička i ishitrena

20/07/2017 - 8:32
Autor:Fos Media
514 pregleda

Vlada je donijela političku odluku, ishitrenu i pravno neutemeljenu i proizvela paradoksalnu situaciju u pokušajima da prisili Univerzitet Crne Gore da na neakreditovani studijski program – Visoku medicinsku školu u Beranama upiše studente, ocijenila je rektorka državnog univerziteta, Radmila Vojvodić.

Foto: Portal Analitika

Foto: Portal Analitika

Ona upozorava da su u ovom slučaju na snazi političko i pravno nasilje, zbog jedne pogrešne odluke koja prijeti da od ozbiljne institucije, kakva je UCG, napravi provizorujum, piše RTCG.

Komentarišući naredbu prosvjetne inspekcije prema kojoj danas ističe rok da se ispuni naređenje da Univerzitet upiše brucoše u beransku školu, Vojvodić je poručila da su izjavili žalbu na takvo rješenje. 

"Uložili smo tužbu Upravnom sudu protiv nezakonite licence, a spremna je naša ustavna žalba za povredu autonomije Univerziteta", kazala je Vojvodić u intervjuu Pobjedi. 

Ona je ponosna na reformu koju su sproveli na Univerzitetu koja je, kako je rekla, već rezultirala sve uspješnijim rangiranjem ove ustanove na međunarodnim listama, ali, ističe ona, prava reforma tek predstoji kroz primjenu programa i novih instituta. 

"Više nego ikad danas i ovdje prosperitet crnogorskog društva zavisi od načina na koji obrazuje i usavršava svoje građane. Univerziteti nijesu ustanove sa kojima se razgovara diktatom i vjerujem da ta poruka nema takvu namjeru. Ipak, iz Vladinog resora - Ministarstva prosvjete, odakle bi trebalo da imamo podršku za realizaciju reformi, mi imamo naredbe ne da sprovodimo, već da kršimo zakone. Paradoksalno ili ne, oni koji bi trebalo da nas podstiču na kvalitet i iznalaze institute da kvalitet kontrolišu tjeraju nas u 'sivu zonu'. Razvoj sjevera, tako važan za Crnu Goru, iza kojeg se po ovom aktuelnom pitanju ipak sakrivaju politički motivi, najbolje se valjda postiže, kada je obrazovanje u pitanju, ako obrazujemo istinske profesionalce", rekla je Vojvodić.

Ona je kazala da se u Beranama za ovih mjesec i po, koliko, kako kaže, traje vještačka polarizacija između Vlade i Univerziteta, "ništa nije promijenilo da bi se tamo mogao realizovati reformisani i akreditovan program".

"Ponavljamo uporno da ne možemo upisivati studente na neakreditovani studijski program, niti ostvariti nastavu po standardima na koje nas obavezuje međunarodno verifikovan elaborat. To je naš stav, čvrst kao grad, od kojeg ne odstupamo. Posrijedi je, sve su prilike, ishitrena, nepromišljena i neargumentovana odluka koju je Vlada kroz procedure, ipak, donijela. Za civilizovane zemlje i nesvakidašnji politički i zakonom neutemeljen pritisak na instituciju Univerziteta, kako smo to i kvalifikovali na Senatu, o čemu smo upoznali Vladu praktično u 24 sata od donesene odluke. Na takav atak, jednostavno rečeno, mi se držimo stava da moramo braniti autonomiju i kapacitet institucije. Država se ne može graditi bezsnažnih institucija koje imaju mjerljive rezultate, zar ne? Bez toga je provizorijum. Nama je u ovoj državi potreban kulturološki skok, a ne populizam", kazala je Vojvodić.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari