1
min read
A- A+
Pročitano

Vuković: Hapšenjem novinara vlast poziva na snaženje autocenzure

13/01/2020 - 17:24
Autor:Fos Media
71 pregleda

Media centar osuđuje hapšenje glavnih urednika portala Borba i IN4S Dražena Živkovića i Gojka Raičevića i pokretanje krivičnog postupka protiv njih zbog, kako je navedeno, “izazivanja panike i nereda”, saopštio je Dragoljub Vukovic, predsjednik Skupstine Media centra.

Vukoić

Vuković, foto: PR Centar

Vuković je kazao da Tužilaštvo olako koristi kvalifikaciju “izazivanje panike i nereda” kada su informacije objavljene u medijima u pitanju.

"Zavisno od ugla posmatranja, ova kvalifikacija krivičnog djela se može zloupotrebljavati na dnevnoj osnovi, a pojedine informacije koje plasiraju državni organi se na isti način mogu smatrati “izazivanjem panike i nereda”. Profesionalizam u medijima se ne može uspostavljati krivičnim prijavama i progonom novinara, a policija i tužilaštvo su posljednje institucije koje treba da se staraju o unapređivanju profesionalnih i etičkih standarda u crnogorskom novinarstvu", dodao je on.

Ocijenio je i da postoji čitav set mehanizama koji stoje na raspolaganju državnim organima, kao i fizičkim licima, kojima se može sankcionisati objavljivanje netačnih informacija.

"Državne instititucije su, u konkretnom slučaju, mogle podnijeti žalbu Agenciji za elektronske medije (AEM) i tražiti sankcinisanje medija ukoliko su objavili netačne informacije. Posljedica ovakvog djelovanja tužilaštva biće povećanje ionako izražene autocenzure i prikrivene cenzure u medijima, a ne profesionalizacija medija", kazao je Vuković.

Saopštio je i da vlast protiv laži i poluistina u medijima može da se bori jedino tako što će institucije vlasti koje su u posjedu informacija od javnog značaja biti krajnje otvorene i spremne da medijima i građanima brzo proslijede važne informacije i preduprijete moguće širenje poluistina i laži.

"Kako ovdje stvari stoje, vlast ima drugačiju viziju crnogorskog društva, jer nastoji da Zakon o slobodnom pristupu informacijama promijeni tako da maksimalno spriječi odliv informacija od javnih institucija prema građanima. Ukoliko policija i tužilaštvo nastave sa sličnim akcijama, onda domaćoj i međunarodnoj javnosti treba da bude jasno da se radi o smišljenoj politici zastrašivanja svih koji kritički ukazuju na rad institucija", zaključuje Vuković.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari