1
min read
A- A+
Pročitano

Za pomoć Albaniji: Na žiro račun Crvenog krsta uplaćeno više od 42 hiljade eura

02/12/2019 - 10:34
Autor:Fos Media
339 pregleda

Crveni krst Crne Gore je, povodom zemljotresa koji je pogodio Albaniju, aktivirao žiro račun na koji je do danas uplaćeno 42 522,64 eura od strane građana, ali i privrednih i drugih subjekata.

Foto

Foto: AFP

"Veoma smo zadovoljni kako se odvija prikupljanje pomoći za stanovnike Albanije i ovim putem zahvaljujemo svima koji su do sada dali svoj doprinos. Ostale pozivamo da isto učine i podsjećamo da je broj žiro računa 520-5188-31, kod Hipotekarne banke. Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu Albanije, koji je od početka aktivan u pružanju prve pomoći, psiho-socijalne podrške i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu, i konstantno prisutan na terenu", saopšteno je iz Crvenog krsta.

Crveni krst Crne Gore je u stalnom kontaktu sa Crvenim krstom Albanije, a prati i djelovanje Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK), koji zajednički koordiniraju i realizuju pružanje pomoći.

Tako je u međuvremenu MFCK objavila preliminarni apel za pružanje podrške Crvenom krstu Albanije. On iznosi 3 miliona CHF (švajcarskih franaka) i potreban je Crvenom krstu Albanije da pruži direktnu podršku za 10000 osoba za period od godinu dana, kao i za podršku za dodatnih 50000 osoba kroz brojne aktivnosti zasnovane na potrebama zajednice.

Tako će fokus djelovanja biti na sljedećim oblastima: smještaj, sredstva za život i osnovne potrebe, zdravlje, voda, sanitacija i higijena, zaštita, smanjenje rizika od nesreća i sl.

Planirani odgovor je baziran na trenutnoj situaciji i raspoloživim informacijama i biće prilagođen budućem razvoju situacije i detaljnoj procjeni.

"Otvaranje žiro računa je bio najbolji način da pomognemo u datoj situaciji, jer će finansijska sredstva biti najpotrebnija za dugoročno saniranje posljedica zemljotresa. Na nastavak ovakvog metoda pružanja podrške stanovnicima Albanije i Crvenom krstu Albanije nas upućuje i objavljeni apel. Ipak, ukoliko bude potrebe za drugim vidovima pomoći, naša organizacija je spremna da odgovori, u skladu sa svojim kapacitetima. Svakako ćemo javnost redovno informisati o načinima našeg pružanja podrške i mogućnostima za njihovo uključivanje", pojašnjeno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari