3
min read
A- A+
Pročitano

Za povezan, održiv i stabilniji svijet

29/06/2020 - 12:44
Autor:Fos Media
113 pregleda

NVO Udruženje za očuvanje prirode i promociju turizma "Morakovo" danas je održalo okrugli sto "Održiva ekonomija biodiverziteta", koji je upriličen u hotelu "Jugoslavija". Događaj je tematski usmjeren da inspiriše predstavnike vlasti i privredni sektor da ulažu u izgradnju "zelenije" budućnosti naglašavajući važnost globalne inicijative ekonomije ekosistema i biodiverziteta sa ciljem usmjeravanja ekološko ekonomske osnove za dobrobit ljudi.

f

Foto: FOS Media

Pobjedjivanje i rješavanje problema

Prema riječima Jovane Mušikić, člana Savjeta mladih Župe, mladi su se uključili u ovaj projekat kroz volonterske aktivnosti. Anketirali su, kako je naglasila, oko 150 ljudi različite starosne strukture, a zatim dobili i podatke o biodiverzitetu u Župi, koliko se pažnja obraća na to pitanje, i koliko zapravo mladi mogu doprinijeti poboljšanju istog.

''Odgovori na anketna pitanja su približno isti, zato što Župa ima nekoliko problema koji su karakteristični za nju. Imamo rudnik boksita, koji je zaista veliki problem u Župi. Mi ćemo kroz ovaj projekat pokušati da to pobijedimo te probleme i riješimo ih. Od rudnika konkretno Župa ima problem zagađenje voda, koji se ponavlja godinama. Takođe, imamo problem i odvoženja pijeska, što doprinosi eroziji zemljišta, ali nadamo se da je to sve rješivo. I dalje se na neki način neekološki ponašamo, od porodice, škole, preduzeća, zatim u gradu i na selu. Samim tim biodiverzitet se ne može dovoljno valorizovati. Ali ima šta da ponudi, recimo alpinistička stijena u Zabranu kralja Nikole je nešto što bi moglo da se valorizuje na pravi način i mi se nadamo da će kroz ovaj projekat to i uspjeti", istakla je Mušikić, dodajući da u okviru škole u Župi postoji sekcija "Zelena Patrola", koja se bavi promocijom biodiverziteta i uči mlade kako se odnostiti prema tom konceptu.

Nova dekada biodiverziteta

Kako je kazala ispred NVO "Morakovo", Radmila Bajagić, ujedno i implementatoka projekta, projekat je nastao u godini kada se završava dekata biodiverziteta i kada se sve strategije, pa i strategija biodiverziteta revidiraju i usklađuju sa globalnim ciljevima njegovog očuvanja.

"Očekuje se da to bude krajem godine na globalnom nivou na konferenciji konvenciji o očuvanju biodiverziteta u Kini i nakon toga će vjerovatno biti usaglašena naša nacionalna strategija za novu dekadu biodiverziteta. Što se tiče projekta imali smo za cilj da predstavimo mogućnost participacije svih kojih se biodiverzitet tiče u njegovom očuvanju. To smo na neki način uspjeli, a to pokazuje i današnji panelisti koji će govoriti svaki iz svog ugla o tome koliko, kako i pod kojim uslovima se biodiverzitet može očuvati. Župa, iako pripada području koje nije pod monitoringom zaštite životne sredine i van je na neki način zaštite, posjeduje potencijale kojima može da se podiči Crna Gora i da budu izuzetni resursi za održivi razvoj ruralnih područija", naglasila je Bajagić.

S obzirom da su sada aktuelni pregovori za poglavlje 27, Anela Sijarić MORT – iz direktorata za zaštitu životne sredine, navela je da je u ministarstvu akcenat na zaštitu ukupnog biodiverziteta, samim tim i na poboljšanje životne sredine i na ispunjenje svih ciljeva koji moraju da budu u skladu sa tim poglavljem.

"Župa jedno od najboljih mjesta za poljoprivrednu proizvodnju i život"

Ana Milović Jasikovac iz firme Herbs and clay, istakla je da Nikšić sa svojim poljoprivrednim atarom može mnogo da doprinese, ali ako nema zaštite biodiverzitata i zaštite životne sredine i upotpunjavanja procesa proizvodnje sa procesima zaštite, onda ne postoji svijetla budućnost

"Naša firma je postala dio klastera ljekobilje, koji čini devet žena, a koje prave proizvode od ljekovitog i aromatičnog bilja, kozmetiku, čajeve, sapune i ostale dodatke ishrani. Smatramo da je zaštita biodiverziteta i njegova ekonomija značajna za sve male proizvođače. Klaster je u svom statutu postavio da je jedan od ciljeva zaštita i očuvanje ljekovitog bilja. Veoma nam je značajno da se pravilo očuvanje biodiverziteta poštuje kada su u pitanju ekonomske aktivnosti", zaključila je Jasikovac.

Na okruglom stolu su govorili i specijalisti iz oblasti biodiverziteta Dr Nada Bubanja (flora), Dr Natalija Čađenović (herpetofauna), spec. ekologije Katarina Burzanović (ihtiofauna), Dr Luka Mitrović (klima), predstaviće istraživanje biodiverziteta na području Župe Nikšićke. Svoje stručno znanje i iskustvo sa učesnicima će podijeliti Sonja Nikčević, potpresjednica opštine Nikšić, Gorica Mašović Fatić, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Nikšić, Anela Sijarić, Dragoljub Radulović, predsjednik Mjesne zajednice Župa Nikšićka, Boris Muratović, turistička organizacija Nikšić, Ratko Bataković, Mreža za ruralni razvoj Crne Gore i Branka Giljen, savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede i rulanog razvoja.

Okrugli sto dio je aktivnosti u okviru projekta "Značaj očuvanja biodiverziteta u Župi Nikšićkoj", koji realizuje NVO "Morakovo", a podržan od Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore u okviru regionalnog projekta GEAR - Green Economy for Advanced Region/Zelena ekonomija za razvoj regiona, koji finansira Evropska unija, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

 

Milena Radonjić

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari