1
min read
A- A+
Pročitano

Za povratak na sjever Kosova prijavilo se 27 porodica iz Crne Gore

12/06/2019 - 12:24
Autor:Fos Media
330 pregleda

Život na sjeveru Kosova i Metohije, u povratničkom naselju Sunčana Dolina kod Zvečana, želi da nastavi 27 porodica koje su utočište 1999. godine našle u Crnoj Gori, saopšteno je iz Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori.

KoSSev

Foto: KoSSev

Predsjednik Saveza Milenko Jovanović saopštio je da će jedan broj prijavljenih porodica koje će se vratiti iz Crne Gore za Vidovdan, 28. juna, biti useljene u novosagrađene kuće u Sunčanoj dolini, gdje bi ključeve trebao da im uruči predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

„Najviše prijavljenih potencijalnih povratnika je sa područja Bara, Sutomora i Podgorice, a javio se i određeni broj raseljenih koji žive na sjeveru Crne Gore“, naveo je Jovanović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

U Sunčanoj dolini, kako je rekao, gradi se ukupno 137 zgrada sa oko 350 stambenih jedinica, a planira se povratak oko 1,5 hiljadu raseljenih sa područja centralne Srbije i Crne Gore. 

Prema riječima Jovanovića, prva 33 objekta biće useljena za Vidovdan, a ostali do početka septembra.

„Izgrađena je glavna saobraćajnica i privodi se kraju izgradnja kurturnog i tržnog centra i ambulante. U završnoj fazi je i izgradnja drugog dijela saobraćajnice, crkve Svetog Stefana Dečanskog“, kazao je Jovanović. 

On je saopštio da se raseljeni iz Crne Gore mogu prijavljivati do kraja juna za povratak isključivo svojim udruženjima u Sutomoru, Podgorici i Beranama, koja participiraju u Savezu udruženja raseljenih na niovu države.

Projekat rješava socijalno - ekonomski status povratnika, a svaka porodica koja se vrati uz smeštaj će dobiti zaposlenje za najmanje jednog člana.

Vrijednost projekta je oko 14 miliona eura, a realizuje ga Srbija preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uz saradnju sa Eparhijom raško –prizrenskom i Opštinom Zvečan.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari