2
min read
A- A+
Pročitano

Za svaku pohvalu: Učenici sa profesoricom Ljiljom podrum škole pretvorili u klub za mlade (FOS VIDEO)

07/11/2018 - 15:57
Autor:Violeta Rovčanin
4397 pregleda

Podrum Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ u Podgorici, danas je osvanuo u novom ruhu. 20 učenika na čelu sa profesoricom Ljiljanom Milonjić, preuredili su stari prostor i napravili omladinski klub. Sve su radili u tajnosti i svoju zamisao vješto su skrivali od ostalih učenika i profesora, pa je sada mračni i zapušteni dio škole, prostorija namijenjena druženju, učenju i organizovanju raznih edukativnih i kulturnih aktivnosti.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

 

„Ovdje se radilo potpuno gerilski što bi se reklo. Djeca su ulazila, izlazila, a da apsolutno niko nije znao šta mi to dolje radimo. Svi ovi prozori su bili prekriveni, farbali su se radijatori, krečilo se, uređivalo. Svako je znao da su ovdje postojale zapuštene prostorije nabacane starim dnevnicima, maturskim radovima, polomljenim klupama i tako dalje“, priča profesorica Ljiljana Milonjić.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Trebalo je sve očistiti i srediti, i naravno niti jednim postupkom otkriti i navesti ostale učenike i profesore da nešto posumnjaju. Htjeli su da to bude jedno veliko iznenađenje. Radili su naporno tokom i nakon časova, vikendima, uveče do kasno. Dolazili kući u pocijepanoj garderobi, umazani bojom... Međutim, od cilja se nije odustajalo.  Bilo je tu, kaže profesorica Ljiljana odličnog druženja, ali i anegdoti koje nam je rado prepričala.

„Učenik je u tom času bušio zid za neke panoe i rekao je ’Pogledajte, ja ovdje izgaram a profesorica mi je zaključila jedan iz finansijskih tržišta’. Bilo je i takvih situacija“, priča nam kroz osmijeh Ljiljana.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Međutim, ovdje nisu ključne ocjene. Ključan je ispit iz drugarstva, saradnje, kreativnosti... Cilj je okrenuti djecu vrijednostima koje se cijene i poštuju.

„Mislim da smo mi stariji pozvani da ukažemo na vrijednosti koje su u moje vrijeme bile dominantne, a koje su nove generacije zaboravile. Moramo ih vraćati i odvraćati od svih onih pošasti koje nosi savremeni trenutak i prostori koji su za njih predivni“, priča nam Ljiljana.

Novim prostorom oduševljeni su i učenici. Njih 20 je marljivo radilo i uspijevalo da sve drži u tajnosti, uprkos čestom zapitkivanju ostalih učenika koji nisu bili uključeni.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

„Bilo je uzbudljivo i skroz nešto novo za sve nas učenike ove škole koji smo učestvovali. Morali smo da krijemo ovaj projekat od drugih đaka i profesora i trudili smo se maksimalno da ispunimo ono što smo zamislili, a na kraju smo ispunili i više nego što smo očekivali “, kaže za FOS učenik Mladen Rakočević.

Sa njim su radile i Jana Šaranović i Tamara Crnogorčić.

„Neki dan sam našla sliku kada je ovo sve bilo urušeno.  Sada kada sam gledala naš program koji su priremile druge nastavnice bila sam jako ponosna i ojećam toplinu oko srca kad vidim da se sve ostvarilo“, kaže za FOS Jana.

„U tajnosti smo teško sačuvali sve zato što đaci imaju časove pored vrata nešeg kluba. Zapitkivali su šta se dešava i kako, međutim nisu mogli u potpunosti da naslute šta se sve tu događalo. Imali su nekih naznaka da se nešto radi u školi, a šta se radi to niko nije znao osim nas 20 sa profesoricom“, kaže za FOS učenica Tamara i dodaje:

Mnogi profesori su bili u nedoumici šta mi to radimo. Da li nam vjerovati ili ne. Međutim, dugujemo zahvalnost profesorima koji su nam vjerovali da radimo nešto zaista za školu i da radimo nešto što treba. Što se tiče roditelja, njima smo morali da objasnimo. Na početku je bilo malog negodovanja, ali kasnije su saznali da to radimo zbog nas i na kraju su prihvatili.“

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Za sredstva su aplicirali kod Sekretarijata za mlade pri Ministarstvu sporta, a u realizaciji projekta Sub Way pomogao je i Centar za mlade „Proactiv“. Saradnju su ostvarili i sa Srednjom likovnom školom sa Cetinja koji su oslikali zidove i školom za talente „Andre Navara“ čiji su učenici učestvovali u umjetničkom programu.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari