1
min read
A- A+
Pročitano

''Zeleni'' šalju podršku građanima u odbrani Sinjajevine

17/10/2020 - 9:34
Autor:Fos Media
154 pregleda

Zeleni Evrope uputili su podršku GI ''Sačuvajmo Sinjajevinu'' i stočarima koji se bore za zaštitu te planine. Poruku podrške uputio je Tomas Vajs, koji je zatražio da se vojna vježba zakazana za ponedjeljak otkaže i da se Sinjajevina proglasi za zaštićeno područje, navode iz GI.

aa

foto: Sačuvajmo Sinjajevinu

''Čuo sam da će vojne aktinosti početi ove sedmice i smatram da je to strašno. Ovo je jedan od najnevjerovatnijih pašnjaka u Evropi i najveći na Balkanu, sa raznolikim biodiverzitetom, opslužuje potrebe 20.000 ljudi u njihovim svakodnevnim životima i kao izvor prihoda. Sinjajevina ima fantastičan pejzaž i ogroman potencijal u razvoju održivog turizma, a sada žele da je pretvore u vojni poligon, gdje se ispaljuju meci i testiraju bombe. Ovo je pogrešan način rukovanja tako fantastičnom životnom sredinom, mi moramo zaustaviti ovakve vojne aktivnosti. Pozivam novu Vladu, koja treba da se formira, da ovaj plan zaustavi čim se oformi i prihvati želju građana, koji su jasno protiv izgradnje vojnog poligona na Sinjajevini. Poljoprivrednici treba tamo da žive, a takođe treba  uzeti u obzir i druge građane koji ne žele da nailaze na metke i bombe. Sačuvajte ovu fantastičnu prirodnu baštinu za građane i buduće naraštaje i molim vas, ne uništavajte je tenkovima i bombama. Sačuvajmo Sinjajevinu'', kazao je član Evropskog parlamenta i kopredsjedavajući Zelenih Evrope Tomas Vajs.

Sinoć je noć na planini dočekalo preko 100 stočara i ekoloških aktivista, koji su uprkos kiši i temperaturi oko nule istrajni i nepokolebani u namjeri da odbrane svoju planinu.

''Pozivamo sve prijatelje i patriote da brane Sinjajevinu'', kazali su iz GI.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari