4
min read
A- A+
Pročitano

Život stjuardese u Saudijskoj Arabiji u vrijeme korona virusa (FOTO)

09/04/2020 - 16:36
Autor:Violeta Rovčanin
5364 pregleda

Kotoranka Jelena Kovačević stjuardesa je kompanije Saudia Airlines. Putovanja, obilazak razlilitih zemalja, juro na jednom a veče na drugom kontinentu, riječi su kojima se najbolje može opisati dan ove 26-godišnje djevojke. No, s obzirom da se svijet suočava sa pandemijom COVID-19 život među oblacima morao je, makar privremeno da se obustavi. Sada nam se Jelena javlja iz Džede odakle nam prenosi situaciju iz Saudijske Arabije, govori o načinima na koji je organizovan posao, kako su kompanije postupile u ovim trenucima i kako trenutno funkcionišu stjuardese koje su navikle na konstantna putovanja.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

“Može se reći da je situacija sto se tiče problema korona virusa na području Saudijske Arabije u potpunosti pod kontrolom. Kraljevina čini sve sto je u njihovoj moći da zaštiti ne samo svoje državljane, već i strance koji ovamo žive. Saudijski kralj je uveo zakon po kojem će lijecenje svim oboljelim od novonastalog virusa biti besplatno, nezavisno od toga da li imate saudijsko državljanstvo ili ne. Takođe, liječenje je besplatno i za one koji su ilegalno unutar kraljevine“, kaže Jelena za FOS.

U ovoj zemlji zaražene su 2.932 osobe, 41 je preminula a 631 je oporavljena. Baš kao u brojnim zemljama širom svijeta i ovdje se striktno moraju poštovati mjere.

„Do skoro smo imali uveden policijski čas koji je omogućavao kretanje do tri sata popodne, ali sada se od nas traži da budemo kod kuće punih 24 sata. Dozvoljeno je da se svrati do marketa ili apoteke koja je u okviru istog distrikta Džede. Nije dozvoljeno kretanje iz jednog distrikta u drugi. Uvedene su poprilično rigorozne novčane i zatvorske kazne za one koji ne poštuju preduzete mjere, tako da ljudi poštuju sve što im je predočeno u ovoj situaciji i shvatili su je ozbiljno“, kaže naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Što se tiče posla, kaže, trenutno nemaju letova. No, zaposleni su zbrinuti i zagarantovana im je egzistencija i tokom ovog perioda.

„Obustavljeni su svi letovi kako inostrani, tako i letovi koji su unutar države. Letovi koji su unutar države su posljednji koji su obustavljeni. Postoji mogućnost da ćemo i imati neke letove sad u skorijem periodu kako bismo vratili sve saudijske državljane koji su se igrom slučaja 'zaglavili' negdje u svijetu van Saudijske Arabije, kao i one koji su se našli u Saudijskoj Arabiji, ali se još uvijek ne zna kada će to tačno biti“, pojašnjava Jelena za FOS i dodaje:

„Pri takvim letovima, maske i rukavice će biti obezbijeđene i nama kao posadi i svim putnicima koji budu putovali sa nama. Servis neće biti baš onakav kakav inače sprovodimo, već ce biti prilagođen situaciji kako bismo što više izbjegavali kontakt s ljudima. Inostrani letovi će biti bez layovera, samo round trip, nakon kojih će svaki od članova posade biti u obavezi da provede 14 dana u izolaciji uz stalne kontrole ljekarskog osoblja.“

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Kompanija se, kaže, ponijela adekvatno u ovoj situaciji pa ne brine o daljem angažmanu.

„Oni nisu nikome od stjuardesa dali otkaz, već su ponudili produžene odmore za one koji nisu uspjeli da se vrate nazad u državu. Mnoge aviokompanije svijeta su dale otkaze svojim zaposlenima, što zaista nije slučaj sa našom. Oni su u ovoj situaciji ispali maksimalno korektni i fer prema svojim zaposlenima. Svi mi koji smo unutar kraljevine smo na rezervi, što znači da, ukoliko bude bilo nekih letova, postoji mogućnost da ćemo biti pozvane, a primićemo platu. Znam da svima nama zaista nedostaju letovi, i jedva čekamo da se vratimo na staro. Letenje je nekako poput pomorstva. Čim uđe u krv, teško se može bez toga“, kaže Jelena za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Nedostaju joj, priznaje, konstantna putovanja i promjene na koje je kao stjuardesa u potpunosti navikla. No, ipak pronalazi načine da što kvalitetnije provede dane u izolaciji i usmjeri misli ka lijepim i korisnim stvarima.

„Pokušavam da ispunim svaki dan na najbolji mogući način. S obzirom da sam prije ovog posla bila profesor matematike, bavila se slikarstvom i bila atletičarka, pomognem svojim nekadašnjim đacima kada mi se obrate oko nekog matematičkog problema. Što se slikarstva tiče, ono je ujedno jedna od mojih najvećih ljubavi, tako da gledam da odradim i što je više slika moguće. Trenutna situacija za nas koji se bavimo likovnom umjetnošću je na neki način dosta inspirativna, tako da nova umjetnička djela nastaju skoro svaki drugi dan“, kaže Jelena za FOS i dodaje:

„Isto tako gledam da održim svoju trenutnu fizičku formu, tako da odradim i poneki trening, i naravno pazim na ishranu. Dosta nas je sklono ovih dana da jede više nego što je potrebno prvenstveno iz dosade i neispunjenog slobodnog vremena. Ne smijemo takve stvari sebi dozvoliti. Briga o sebi je prvenstveno jedan veliki oblik samopoštovanja.“

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Trenutna situacija joj, iskrena je, ne pada previše teško jer nije fokusirana na sam problem virusa i zatvorenosti, već na slikarstvo koje joj je glavna okupacija ovih dana, zajedno sa matematikom i treninzima.

„Kao obavezan ritual sam ubacila i čitanje knjige na balkonu uz čaj i prelijepi zalazak sunca. Sama sunčeva energija nekako promijeni dan koji postane skroz drugačiji u poređenju sa onim koji se provede u potpuno zatvorenom prostoru.“

A dok se situacija u svijetu ne sredi, korona bude prošlost a ona opet nastavi da živi svoj život među oblacima, mjera se moramo pridržavati. Zato, Jelena savjetuje da svi iskoristimo vrijeme na najbolji mogući način i skrenemo misli baveći se stvarima koje volimo.

„Savjetujem vam svima da prosto iskoristite trenutnu situaciju u kojoj se nalazite na najbolji mogući način, jer je prava rijetkost da nam se svima pruži šansa da imamo ovoliko slobodnog vremena. Posvetite se stvarima koje istinski volite i u njima uživajte. Pročitajte tu knjigu koju odlažete već dugi vremenski period, odgledajte taj film koji već dugo vremena planirate, probajte takođe i da upoznate nekog novog sebe. Možda se baš iznenadite na najprijatniji mogući način, i naravno upamtite da nije smak svijeta. Sve ima svoj početak i kraj, pa isto tako i ova situacija. U ovom slučaju gledajte da imate svaki dan isplaniran što se tiče aktivnosti kako ga ne biste protaćili, jer znate i sami da se sve može vratiti osim izgubljeno vrijeme“, zaključuje Jelena za kraj razgovora.

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari