3
min read
A- A+
Pročitano

Adriatik properties podnijela velike gubitke zbog 14 godina nedonošenja planova

21/11/2020 - 14:46
Autor:Fos Media
177 pregleda

Ni nakon 14 godina od dolaska na tržište Crne Gore kompanija Adriatik propertis nije stavila u pogon sve objekte date u zakup. Opstrukcije u smislu ne donošenja planske dokumentacije nanijele su milionske gubitke a da na kraju za to niko nije odgovarao.

Sveti Stefan

Sveti Stefan

U vrijeme pandemije kada su svi dobijali beneficije, Adriatik propertes od Budvanske rivijere nije izdejstvovao smanjenje cijene zakupa već je i u vrijeme najveće krize koja je zahvatila cijeli svijet plaćao puni cifru zakupa.

Kako je saopšteno CdM-u iz ove kompanije do danas je ukupno uloženo u kompleks Sveti Stefan, Miločer, Kraljičina plaža i prateće objekate, plaže i opremu 70.220.000 što je neto cifra bez poreza na dodatu vrijednost.

“Zbog nemogućenosti da sprovedemo cijeli projekat na vrijeme, prevashodno zbog ne donošenja planske dokumentacije u periodu od 2007. do 2015. godine kao i usporavanja rekonstrukcije Hotela Sveti Stefan zbog pronalaženja arheologičkih iskopišta i crkve pretrpjeli smo ogromne gubitke. Naš inicijalni plan prilikom potpisivanja Ugovora o zakupu (Ugovori o dugoročnom zakupu sa kompanijama AD Budvanska Rivijera i HTP Miločer) je bio da u periodu od tri godine od njihovih potpisivanja završimo i u funkciju stavimo cijeli projekat”, kaže direktor Adriatik properties Goran Bencun.

Kampanija je planirala na osnovu Ugovora o zakupu da cijeli projekat u tom trenutku obuhvata osam jedinica za smještaj gostiju i jedan restoran u vili Miločer, 51 jedinicu za smještaj gostiju i dva restorana na Svetom Stefanu, izgradnja novog hotela Kraljičina plaža, rekonstrukcija postojećih vila, izgradnja SPA centra i ostalih pratećih sadržaja kao i puna aktivacija i iskorištenost plaža datih nama u dugogodišnju zakup.

“Nažalost, jedino oko rekonstrukcije Vile Miločer nismo imali problema i ona je prve goste primila već početkom 2009 godine. Ostrvo Sveti Stefan je zbog usporavanja investicije tek otvoreno u punom kapacitetu u drugoj polovini 2012. godine, SPA centar 2014 godine je primio prve goste, a izgradnju Kraljičine plaže smo tek počeli 2019. godine kada su se ispunili svi uslovi i kada su nam izdata odgovarajuće odobrenja”, saopšteno je CDM-u iz kompanije.

Kako kažu navedeno je dovelo do toga da i dan danas nakon 14 godina nisu stavili u pogon sve objekte date u dugoročni zakup, a samim tim već 10 godina nema ni planiranih prihoda što je dovelo da osim novca za investicije pokrivamju i gubitke nastale zbog nemogućenosti ostvarivanja planiranih prihoda od zakupljene imovine.

“Ukupno uloženi novac u investicije i novac uložen za pokrivanje ovih gubitaka je dostigao iznos od 105.711.137 eura”, kaže Bencun.

On dodaje da je u toku 2010. godine u projekat ušla i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i opredijelila iznos od 37.000.000 eura od kojeg zbog ne donošenja planske dokumentacije, i nemogućnosti da se zbog toga ne investira povučem samo dio od planiranih sredstava.

“Zbog nemogućnosti da povučemo cijeli iznos, prema EBRD-iju smo bili u obavezi da i na ne povučeni dio sredstava plaćamo naknadu i ponovo smo imali nepotrebne troškove. EBRD nas je zbog usporenosti cijelog procesa i nepravovremenog donošenja planske dokumentacije obavijestio 2016. godine da se povlače iz projekta. Bili smo prinuđeni da isplatimo dodatne penale i da vratimo do tada povučeni novac. Ukupna sredstva koja smo tada dodatno izdvojili kako bismo izmirili obaveze prema EBRD-u su bila u iznosu od oko 10 miliona eura”, navode iz kompanije.

“Sada dolazimo i do veoma izazovne 2020. godine u kojoj su naši ukupni prihodi pali za skoro 80 odsto. Prevashodno zbog loše sezone i stimulativnog seta mjera i subvencija koje su date hotelskoj i ugostiteljskoj industriji na državnom nivou, mi smo se za popust za godišnju zakupninu za 2020. godinu i odloženo plaćanje iste, obratili državnim preduzećima ali nažalost nismo dobili bilo kakva popust niti odlaganje plaćanja zakupnine tako da smo u toku veoma izazovne ili slobodno da kažemo katastrofalne 2020. godine izmirili sve naše obaveze kao u regularnim i redovnim sezonama”, navode za CdM iz Adriatik prperties.

Zaključno sa današnjim danom Adriatic properties je za zakup ukupno uplatio iznos od 21.245.719 eura.

Prosječan broj zaposlenih na nivou godine po mjesecima je 224, od kojih je u van sezoni zaposleno oko 125 osoba dok u sezoni ovaj broj iznosi i do 450.

“Mi smo do sada zadržali sve zaposlene koji kod nas rade tokom cijele godine a u toku sezone smo čak zaposlili nekih 80 sezonaca. I ove godine kao prethodnih poslali smo oko 10 sezonaca na praksu i rad u druge Aman-u po svijetu”, naglašavaju iz Adriatik properties-a.

Investicija u Kraljičinu plažu je planirana na iznos od oko 70,000,000 bez PDV-a i planiramo da projekat završimo do kraja 2022. godine. Izgradnjom Kraljičine plaže otvoriće se novih 230 radnih mjesta.

Adriatik properties kako je javnosti već poznato ulaže i i na sjeveru. Kompanija Durmitor hotel and Villas doo, Žabljak koja realizuje izgradnju projekta hotela Durmitor, na današnji dan je već investirala 2.470.398 eura bez PDV-a.

Završetak projekta i stavljanje u funkciju ovog eltinog objekta planirano je za sredinu 2022 godine.

Da li se ovakva vrsta pristupa investicijama cijeni u Crnoj Gori, veliko je pitanje.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari