1
min read
A- A+
Pročitano

Bar: Nezaposlenost ispod državnog prosjeka

11/07/2019 - 8:18
Autor:Fos Media
95 pregleda

Stopa nezaposlenosti u barskoj opštini ispod je državnog prosjeka i iznosi 9,77 odsto. U minuloj godini opala je skoro četiri odsto (3,86 odsto), a 1. jula prošle godine bila je 13,6 odsto. Na evidenciji barskog biroa rada trenutno se nalazi 1.588 nezaposlenih, što je manje za 628 ili 28,34 odsto u poređenju sa 1. julom lani. Među nezaposlenim je 401 osoba sa invaliditetom, od toga broja 243 su žene.

Foto

Foto: FOS Media, ilustracija

I u barskoj opštini realizuju se mjere aktivne politike zapošljavanja. Šef Biroa rada Bar Željko Rolović ističe da su u toku kurs računara za 15 osoba i obuka za računovodstvenog tehničara za deset polaznika, dok će se na jesen 12 nezaposlenih obučavati za zanimanje zaštitar.

Rolović posebno akcentira aktivnosti na sezonskom zapošljavanju, u čemu se, kako kaže, postižu dobri rezultati. Skoro da je i ispunjen godišnji plan na nivou Područne jedinice Bar, koja pokriva i opštine Budva i Ulcinj. U te tri opštine već je zaposleno 2.814 sezonaca, a planirano je 2.826. Sezonske poslove rade 1.302 lica sa barske evidenciji, sa ulcinjske angažovana su 794 nezaposlena, a 718 iz Budve.

“U barskoj regiji iskazano je veće interesovanje za domaćom radnom snagom, u odnosu na prethodne godine”, sa zadovoljstvom ističe Rolović, naglašavajući da su poslodavci objavili 1.309 oglasa.

Po njegovim riječima, velika hotelska preduzeća popunila su radna mjesta i trenutno nemaju potrebu za kadrom.

“Aktuelni su nam zahtjevi manjih privatnih preduzeća i to, uglavnom, za pomoćnom radnom snagom, mahom u ugostiteljstvu”, kaže Rolović.

On navodi podatke o preostaloj ponudi, pripremljenim i zainteresovanim osobama sa evidencije za sezonske poslove: 190 iz Bara, 55 iz Ulcinja i 12 iz Budve.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari