1
min read
A- A+
Pročitano

CBCG: Bankama nije dozvoljeno da sakriju kamate

08/11/2018 - 8:15
Autor:Fos Media
59 pregleda

Neke banke su tražile brisanje podataka o visini kamatnih stopa po pojedinačnom plasmanu iz Izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu banaka, mikrofinansijskih institucija i Investiciono-razvojnog fonda, što im Centralna banka nije dozvolila, saopštili su iz Centralne banke.

Foto

CBCG

Iz CBCG nijesu odgovorili koje su banke tražile povratak korak nazad u odnosu na sadašnje stanje jer ih u tome zakon sprječava.

Bankari su ovaj zahtjev, kako je rečeno Pobjedi, „pravdali“ time da ne žele transparentnost ovih podataka, odnosno da podaci o visini kamatne stope za plasmane klijenata ne treba da budu dostupni drugim kreditorima.

CBCG to nije dozvolila jer bi to bio korak nazad u odnosu na sadašnje stanje i odlučila je da se svaka banka transparentno prikaže po kamatnim stopama.

Podsjetimo da je po posljednjim podacima CBCG prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u avgustu bila 6,42 odsto, a nominalna 5,82 odsto.

Efektivna stopa na novoodobrene kredite bila je 6,48 odsto, a nominalna 5,82 odsto. Efektivna kamata MFI je bila čak 24,29 odsto, a nominalna 20,52 odsto, a na novoodobrene 25,29 odnosno 21,15 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite takođe u avgustu je bila 0,55 odsto. Uskoro bi u Biltenu CBCG trebalo da budu objavljeni najnoviji podaci.

''Poslovne banke mjesečno dostavljaju Kreditnom registru CBCG podatke o visini kamatnih stopa za sve plasmane pojedinačno. Transparentnost kamatnih stopa se odnosi na izvještaj o zaduženju klijenta u sistemu banaka, mikrofinansijskih institucija i Investicionorazvojnog fonda, koje banke koriste za procjenu kreditnog rizika prilikom odobravanja novog plasmana i praćenja klijenta tokom perioda otplate kredita, a koji sadrži podatke o visini nominalne i efektivne kamatne stope za svaki plasman pojedinačno. Centralna banka smatra da se ovom tranparentnošću u okviru bankarskog sistema podstiče konkurencija na tržištu, koja može rezultirati smanjenjem postojećih kamatnih stopa, kao posljedica proaktivne kamatne politike banaka, nudeći klijentima povoljnije kamatne stope u odnosu na konkurenciju. Transparentnost po ovom osnovu već postoji'' - objasnili su iz CBCG.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari