1
min read
A- A+
Pročitano

EU protiv anonimnosti vlasnika bitkoina 

16/04/2018 - 7:24
Autor:Fos Media
45 pregleda

Evropska unija planira da izmijeni zakonodavstvo protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kako bi se povećala transparentnost i odgovorilo na nove tehnologije kao što je brzi razvoj digitalnih valuta.

aa

Foto: RFE

Evropski parlament ove sedmice glasaće o petoj izmjeni direktive protiv pranja novca i finansiranju terorizma, piše SEEbiz.

Nova direktiva treba da spriječi korištenje finansijskog sistema za finansiranje zločinačkih aktivnosti i pojača transparentnost u svrhu sprječavanja utaje velike količine novca.

Nova pravila osiguraće transparentnost vezano uz vlasništvo kompanija i fondova. Podaci o vlasništvu kompanija prije su bili dostupni samo onima koji mogu dokazati legitimni interes, na primjer, novinarima i nevladinim organizacijama.

Sada podaci treba da budu otvoreni svim građanima. Registri će takođe biti povezani kako bi se olakšala saradnja među državama članicama.

Nova direktiva uvešće registre vlasnika uzajamnih fondova koji će biti dostupni na bazi legitimnog interesa, te registre bankovnih računa i bankovnih sefova koji će biti dostupni javnim vlastima.

„Ako Evropol traži zločinca u jednoj od država članica, imaće mogućnost uvida u kojim zemljama on ima račune", rekao je izvjestilac o petoj izmjeni direktive protiv pranja novca i finansiranja terorizma litvanijski zastupnik u EP, Krišjānis Kariņš.

On je kazao da je cilj da prljav novac ne ulazi u finansijski sistem.

„Izvora finansiranja terorizma je mnogo, ali uglavnom od nezakonitih aktivnosti, novcem s crnog tržišta, od trgovine nezakonitom robom i oružjem, trgovine ljudima. Novac uđe u evropski bankovni sistem i tu se pere", objasio je Karniš.

Zastupnica Holandije u EP, Judith Sargentini, kazala je da izmjenama poručuju da će onima koji ne žele da otkriju prave vlasnike kompanija biti teško da posluju u Evropi.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari