3
min read
A- A+
Pročitano

Budžet za 2018: Više novca za nauku i prosvjetu, nema rasta zarada u javnom sektoru (FOS VIDEO)

14/11/2017 - 10:05
Autor:Danilo Ajković
748 pregleda

„Budžet za narednu godinu donosimo nakon prve godine sprovođenja finansijske konsolidacije i ostvarenih ohrabrujućih rezultata na unapređenju stabilnosti finansijskog sektora, i ostvarenog značajnog rasta naše ekonomije" – istakao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović na današnoj konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen Predlog Zakona o budžetu za 2018. godinu koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Simović na konferenciji ministara, foto: GOVME

Simović na konferenciji ministara, foto: GOVME

Budžet za iduću godinu planiran je u ukupnom iznosu 2,001 milijardi eura, i baziran je, prije svega, na izvanrednim finansijskim i ekonomskim rezultatima ostvarenim u ovoj godini. 

Simović je kazao da su izvorni prihodi veći za 153 miliona, a da će budžetski deficit biti manji za 117,5 miliona eura, odnosno, biće manji za 50 odsto.

Kao ključne odrednice Budžeta u funkciji jačanja stabilnosti javnih finansija su: rast izvornih prihoda, koji su prema projekcijama za  za narednu godinu veći su za 153,6  miliona eura ili 9,9 odsto. Projektovano je i smanjenje budžetskog deficita na na 116,2 mil. eura odnosno 2,6 odsto, što je umanjenje za 117,5 miliona eura, odnosno 50 odsto, u odnosu na planirani za 2017. Takođe, biće manja i potreba za zaduživanjem a 158,3 miliona ili za 35 odsto čime se stvaraju uslovi za smanjenje javnog duga u srednjem roku.

Pored navedenog, dodao je Simović, predviđa se i poboljšana kontrola rashoda, smanjenje budžetskog deficita, manja potreba za zaduživanjem, zaduživanje isključivo za razvoj i refinansiranje dospjelog duga, svi ostali budžetski troškovi biće finansirani iz izvornih prihoda države.

Budžet fonda PIO je povećan za 15 miliona eura, ili 3,6 odsto. Vlada je budžetom za narednu godinu ustanovila redovne nagrade za zaposlene u oblasti prosvjete i zdravstva.

Na pitanje o rastu zarada, ministar finansija Radunović je kazao da nije realno da to najavljuju, već da moraju sprovesti detaljne mjere fiskalne konsolidacije.

Konferencija ministara Vlade CG, foto: FOS Media
Konferencija ministara Vlade CG, foto: FOS Media

Naglašeno je da je obezbijeđeno veće ulaganje u poljoprivredu, radi stvaranja boljih uslova života na selu. Dodatno, budžet donosi veće ulaganje u turizam, prvenstveno za izgradnju Skijališta na sjeveru, na Bjelasici, Durmitoru...

Za čak 60 odsto je povećan budžet ministarstva nauke, što je najveće izdvajanje do sada, kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović, što će, kako je kazala, spriječiti odliv talenata.

Simović je kazao da veću podršku dobijaju i sudovi, tužilaštva i Ministarstvo pravde.

Radi gašenja požara, sa kojima je Crna Gora imala problema u toku ove turističke sezone, predviđena je nabavka tri višenamjenska helikoptera za 30 miliona eura, i još dva protivpožarna aviona za 6 miliona eura.

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da budžet za 2018. karakteriše brži rast prihoda nego rashoda.

Na otplatu dugova će ići 179 miliona, odnosno 40 miliona manje nego ove godine. Radunović je kazao da izdvajanje za plate ostaje na ovogodišnjem nivou.

Za odbranu 50,3 miliona eura

Budžet za odbranu za 2018. iznosi 50,3 miliona eura, što je povećanje u odnosu na ovogodišnji budžet za 1,61 milion eura, kazao je ministar Radunović.

Ministri ekonomije, finansija, turizma, nauke i rada i socijalnog staranja u Vili Gorica u Podgorici predstavljaju predlog budžeta za narednu godinu i projekciju makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2017 - 2020.

Podsjetimo, Vlada je kasno sinoć usvojila tu projekciju i potvrdila Predlog  zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu.

Usvojenim dokumentom Vlada je projektovala realan ekonomski rast u ovoj godini u iznosu od 4 odsto, a u 2018. godini u iznosu od 3 odsto. 

"U objedinjenoj raspravi na sjednici ocijenjeno je da je Vlada u vrlo nepovoljnom ambijentu na početku mandata, uprkos brojnim izazovima, pokazala sposobnost i odlučnost da realizuje svoja programska opredjeljenja i ciljeve.
Naglašeno je da je Predlog budžeta za 2018. godinu zasnovan na realnim pretpostavkama i da osigurava dalji razvoj ekonomije, nastavak kapitalnih projekata i socijalnu sigurnost, uz nastavak stabilizacije javnih finansija koja treba da rezultira prelaskom sa deficita u zonu suficita budžeta od 2020. godine", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Razvojna komponenta Budžeta posebno se, kako je saopšteno, ogleda u planiranom povećanju iznosa za finansiranje nauke, obrazovanja, poljoprivrede i preduzetništva, u funkciji izgradnje društva zasnovanog na znanju i novim tehnologijama.

"Vladino opredjeljenje za jačanje socijalne sigurnosti dobilo je budžetski iskaz u značajnom povećanju izdvajanja za fondove zdravstva i penzijsko-invalidskog osiguranja, čime se garantuju kvalitetnija zdravstvena usluga i usklađivanje i redovna isplata penzija.

U vođenju fiskalne politike Vlada će se i u narednoj godini držati principa da tekuća budžetska potrošnja bude finansirana iz izvornih prihoda budžeta", zaključeno je u saopštenju.

Budžet za Univerzitet najveći od osnivanja, 2 miliona za talente u obrazovanju

Izdvajanja iz budžeta za Univerzitet Crne Gore u 2018. planirana su na nivou koji je najveći u njegovoj istoriji - 19,3 miliona, čime pokazujemo odnos prema Univerzitetu i obrazovanju uopšte, poručio je danas ministar prosvjete Damir Šehović na pres konferenciji povodom Predloga  zakona o budžetu za 2018. godinu.

Primjera radi, 2007. godine budžet Univerziteta bio je oko 13 miliona eura, a prošle godine oko 17,3 miliona. Dakle samo u odnosu na prošlu godinu povećan je za oko dva miliona, a čak za 6 miliona u odnosu na 2007. godinu. Naglašeno je i da će 3 500 studenata pohađati besplatne studije.

Ministar je dalje istakao da je osnovan crnogorski Fond za kvalitet i talente, čiji je planirani budžet oko 1,5 milion eura. Izvor sredstava su budžet, te pravednija preraspodjela sredstava unutar resora.

Fond je mehanizam za nagrađivanje najboljih učenika i studenata, ali i njihovih nastavnika i profesora i počeće se tamo gdje je najpotrebnije - od seoskih škola, istakao je ministar.

Komentari