1
min read
A- A+
Pročitano

Kostić: Biće teško očuvati radna mjesta

15/09/2020 - 18:14
Autor:Fos Media
1091 pregleda

Održati javne finansije biće najveći izazov za novu Vladu, kaže za Novu M univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Mora se, kaže Kostić, raditi na diverzifikaciji ponude, a veliki pritisak na novu Vladu biće i velika zaduženost.

foto

Foto: VOA

“U uslovima kovid krize će to biti izuzetno zahtjevno i teško. Osim toga znamo da je kovid kriza uticala na gubitak radnih mjesta, biće vrlo teško održati radna mjesta, a da ne pričamo o stavranju novih radnih mjesta”, kazao je.

Nova vlada, ocjenjuje, mora raditi na diverzifikaciji crnogorske ponude. Moramo manje zavisiti od uvoza, a biti više izvozno orijentisani.

“To je daleko lakše reći nego uraditi. Nova vlada će biti pred još većim izazovom nego što je prošla samim činom korona krize, a i da nije korone vlade dolaze i odlaze, a ekonomski problemi ostaju.

Kako je dodao, veliki pritisak na novu Vladu biće i velika zaduženost. Dospijevaju nam međunarodne obaveze, rate kredita za prvu dionicu auto-puta i upravo to će biti veliki izazov.

“Imamo povećano izdavanje, povećani pritisak na javne finansije, imamo potrebe za socijalnim davanjima koje rastu sa kovid krizom, a sa druge strane imamo smanjenje ekonomske aktivnosti. Vjerujem da će nova vlada imati težak zadatak”, rekao je Kostić i naglasio da zaduženost nije najgori scenario, jer postoje zemlje koje su više zadužene nego mi.

Optimista je pa vjeruje da ćemo i ovu krizu pobijediti.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari