1
min read
A- A+
Pročitano

Marković-Lajkert: CG i Njemačka da osnaže ekonomsku saradnju

28/08/2019 - 16:11
Autor:Fos Media
247 pregleda

Crna Gora i Njemačka imaju dinamične bilateralne odnose na svim nivoima, a dodatne napore treba uložiti u jačanje ekonomske saradnje kroz snažnije investiranje njemačkih privrednika, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i zamjenice predsjednika CDU/CSU poslaničkog kluba u Bundestagu Katje Lajkert.

Foto

Foto: Gov.me

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta predsjednika Vlade, premijer je ukazao na ekonomski oporavak države koji se ogleda u visokim stopama rasta, smanjenju deficita, kao i odličnom punjenju budžeta.

"Rezultati su iznad očekivanja. Budžet je stabilan, javni prihodi iznad planiranih, a ušli smo i u žestok obračun sa sivom ekonomijom koji daje rezultate", kazao je predsjednik Marković.

On je posebno naglasio odličnu turističku sezonu, kao i rezultate i potencijale u oblastima poljoprivrede i energetike. Crna Gora se, kako je dodao, okrenula obnovljivim izvorima energije i to je oblast koja pruža velike mogućnosti za njemačke investitore. Poseban fokus, Vlada je stavila na jačanje sveukupne infrastrukture kao ključnom preduslovu za dinamičan i održiv razvoj.

Na sastanku je razgovarano i o napretku u procesu evropskih integracija, slobodi medija, kao i o uspjesima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Pokazali smo snagu i održivost institucionalnog djelovanja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Imamo odlične rezultate u ovim oblastima", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Marković se zahvalio na podršci njemačkoj Vladi i saveznoj policiji, kao i Fondaciji Konrad Adenauer koja u kontinuitetu pomaže jačanje instiucionalnog potencijala Crne Gore, a koja je i organizovala posjetu poslanice Lajkert Crnoj Gori.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari