1
min read
A- A+
Pročitano

Vlada da izdvoji novac za one koji su bez posla zbog epidemije

26/03/2020 - 15:19
Autor:Fos Media
134 pregleda

Demokrate Crne Gore su predložile Vladi da hitno uplati sredstva Fondu rada koji bi ih rasporedio onim poslodavcima, odnosno zaposlenima, koji su zbog novonastale situacije prestali sa radom.

foto

Foto: Demokrate

"Crna Gora se prvi put u svojoj istoriji suočava sa nevidljivim neprijateljem koji, osim što ugrožava zdravlje cijele populacije, prijeti da u potpunosti uništi ekonomsku i socijalnu egzistenciju svih građana, a posebno onih koji su neočekivano ostali bez posla, a samim tim i bez primanja. Ovo se posebno odnosi na zaposlene u sektoru turizma, ugostiteljstva, mikro, malim i srednjim preduzećima", ističu Demokrate. 

Kako napominju u saopštenju, smatraju neopohodnim preduzimanje hitnih mjera koje će građanima garantovati osnovne uslove za pristojan život u novonastaloj situaciji.

"U skladu sa tim, predlažemo Vladi Crne Gore da hitno uplati novčana sredstva Fondu rada koji bi imao obavezu da pozove sve poslodavce koji su prestali sa radom, dok bi poslodavci imali rok od 48 sati da Fondu rada prijave svoje zaposlene sa iznosom neto zarade i broj računa kod poslovnih banaka. Nakon toga bi Fond rada preuzeo obavezu da, najkasnije do petog u mjesecu, isplaćuje zarade zaposlenima u neto iznosu u kojem je to činio i poslodavac. Takođe, smatramo da bi sva izdvajanja po zaposlenom trebalo ukinuti dok se za to ne steknu uslovi", navodi se u saopštenju.

Ovim mjerama bi mnogim građanima, ističu Demokrate, a naročito onima čija je egzistencija dovedena u pitanje, pomogli da prebrode ovaj krizni period koji je nastao usljed situacije sa koronavirusom.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari