2
min read
A- A+
Pročitano

Vlada se zadužuje 47 miliona eura kod Podgoričke banke

07/11/2019 - 19:19
Autor:Fos Media
589 pregleda

Vlada će ugovorom o dugoročnom kreditu sa Podgoričkom bankom u iznosu od 47 miliona eura obezbijediti dio nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu.

Foto

Foto: Gov.me

Vlada je, polazeći od finansijskog okvira utvrđenog Zakonom o budžetu za ovu godinu, usvojila Informaciju o dugoročnom zaduživanju, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava.

„Vlada je prihvatila Ugovor o dugoročnom kreditu između Podgoričke banke i Ministarstva finansija, u iznosu od 47 miliona eura“, saopšteno je iz Vladine Službe za odnose sa javnošću.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o kategorizaciji državnih puteva kojom je više opštinskih puteva prekategorisano u regionalne puteve.

“U raspravi je konstatovano da smo svjedoci da je decenijama stanje putne infrastrukture u Crnoj Gori značajno zaostajalo ne samo za evropskim standardima nego i za zemljama regiona te da Vlada stoga ulaže napore i usmjerava značajna sredstva u izgradnju i rekonstrukciju ukupne saobraćajne infrastrukture”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

S tim u vezi je ukazano da su ove godine povećavana ulaganja u infrastrukturne projekte kroz najveći iznos Kapitalnog budžeta od obnove nezavisnosti – 320 miliona eura, da je u protekle dvije godine samo u magistralne i regionalne puteve uloženo više od 90 miliona eura, a da je ove godine za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje magistralnih i regionalnih puteva, rješavanje uskih grla i sanaciju mostova, klizišta i kosina već je utrošeno 32,4 miliona eura.

Uz planiranih ovogodišnjih planiranih više od 180 miliona za izgradnju auto-puta koji će kvalitetno i trajno integrisati naš Sjever sa Centralnim regionom i Primorjem jasno je da se nikada u istoriji Crne Gore nije ulagalo u puteve kao što se to čini u proteklih nekoliko godina – rečeno je tokom rasprave.

Ukazano da novoizgrađeni ili rekonstruisani putevi kao i putevi koji biti izgrađeni u narednom periodu, poput pravaca Podvade – Petnjica, Vladimir – Ostros – Virpazar – Rijeka Crnojevića – Donji Ulići, Cetinje – Ivanova Korita, Međuvršje – Krstac, Međuvršje – Lovćen, Vrela- Njegovuđa i Cijevna Zatrijebačka – Dinoša i Kamenički Most – Virpazar, predstavljaju novu vrijednost kako za građane Crne Gore tako i za turiste te da poboljšanje dostupnosti svih područja naše zemlje predstavlja jedan od preduslova za viši kvalitet života građana kao temeljnu politiku Vlade.

Odlukom Vlade put Bar – Virpazar preko Sutormana postaje regionalni čime se kreira alternativni pravac ka Baru i otvara novo područje izdašno prirodnim resursima koje se može valorizovati kroz brojne multifunkcionalne projekte – turističke, agroturističke i druge.

Usvojena je i Informacija u vezi sa zahtjevom privrednog društva SUNRAF beach properties 
iz Podgorice za kandidovanje na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

"U diskusiji je potvrđen predlog Ministarstva održivog razvoja i turizma da se ne prihvata prijava ovog projekta, imajući u vidu da je u postupku ocjene ispunjenosti uslova konstatovano da se objekat nalazi u odmakloj fazi izgradnje, a da je cilj Odluke da se podstakne razvoj novih projekata koji su u inicijalnoj fazi", precizira se u saopštenju.

Vlada je na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma uvrstila projekte izgradnja hotela Breza u Kolašinu, po kondo modelu poslovanja, hotela Kraljičina plaža u Miločeru i Durmitor Hotel and Villas na Žabljaka, po mješovitom modelu poslovanja.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji akcionog plana za unapređenje poslovnog ambijenta (u izabranim oblastima). 

Konstatovano je da je u odnosu na prethodni period stepen realizacije povećan, kao i da se u narednom periodu očekuje usvajanje konkretnih zakona i uputstava od kojih zavisi i sama realizacija značajanog dijela planiranih aktivnosti.

„Budući da se bliži kraj prvobitno postavljenih rokova, ključni nosioci aktivnosti su zaduženi da ubrzaju dinamiku realizacije“, rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na sprovođenju Odluke o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Informacija sadrži pregled aktivnosti koje su nadležne institucije preduzele u cilju implementacije Odluke od 1. jula do 30 septembra.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari