2
min read
A- A+
Pročitano

Vukčević o novoj kreditnoj liniji: Prioritet nabavka ljekova, medicinske opreme, hrane...

25/03/2020 - 14:12
Autor:Fos Media
742 pregleda

Predsjednik Investicionog razvojnog fonda, Zoran Vukčević, govoreći o novoj kreditnoj liniji za podršku likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom, kazao je da prioritet nabavka ljekova, sanitetskih vozila i sredstava te nabavka hrane i sredstava za higijenu.

aa

Screenshot You Tube

''Nova kreditna linija namijenjena obezbjeđivanju likvidnosti, jednostavno rečeno liniji za preživljavanje. Prioritet je nabavka ljekova, sanitetskih vozila i sredstava. Odmah zatim nabavka hrane i sredstava za higijenu. Slijede preduzetnici mikro i mala preduzeća koja su direktno ugrožena - mali butici, mali preduzetnici, privatni dječiji vrtići i drugi preduzetnici koji su morali zatvoriti objekte. Njima je omogućen kredit za likvidnost za isplatu plata zaposlenih. Taj kredit će se isplatiti preko banaka na tekući račun zaposlenih. Tako ćemo obuhvatiti više preduzeća'', kazao je Vukčević.

''Podržaćemo i srednja i velika preduzeća jer moramo voditi računa o projektima i investicijama koja su od presudnog značaja za održavanje ekonomske aktivnosti. Cilj je sačuvati i odgovorna, zdrava preduzeća'', naveo je on.

Vukčević napominje da je turizam već ozbiljno ugrožen.

''Tek ćemo posljedice sagledavati u periodu pred nama. U tom smislu IRF će analizirati svako preduzeće pojedinačno i donositi odluku'', poručio je.

''Ne postoji dobijanje kredita po automatizmu već će IRF donositi za svako preduzeće pojedinačnu odluku. Ovo nije vrijeme za preduzeća koja žele da iskoriste povoljne kreditne linije za rješavanje problema iz prošlosti niti ona mogu biti dio ove linije'', kazao je on.

Iznos kredita može biti do tri miliona, pojasnio je Vukčević.

''Ali to ne znači da svi koji se prijave moraju dobiti taj iznos'', dodao je on. 

IRF dobija, kako kaže Vukčević, iznos u odnosu na kompleksnost situacije.

''Grejs period je do dvije godine, kamatna stopa 1,5 %. Dokumentacija se, počevši od sjuta, dostavlja elektronski ili poštom'', kazao je predsjednik IRF.

''Ova kreditna linija će biti upotrijebljena isključivo za rješavanje nelikvidnosti nastale kao posljedice korona virusa. IRF pregovara i sa međunarodnim partnerima kako bi obezbijedili što više redstava kako bi se prošremili i za post pandemijski period. Sad je potrebno, preduzetnici, da pokažemo solidarnost i strpljenje. Zato vas molim da razumijemo poziciju svih nas. Uradićemo sve što je u našoj moći da budemo na usluzi našim preduzećima i radnicima'', poručio je Vukčević.

Način apliciranja

''Sva komunikacija se obavlja elektronski i poštom.  I uplate su elektronske. Pripremili smo posebne procedure koje će ubrzati proces'', kazao je Vukčević.

''Prioritet će imati firme za nabavku ljekova, opreme, hrane, zatim mali preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte'', poručio je on.

''Zahtjevi se dostavljaju sve dok ne bude bilo opasnosti od pandemije. Dok budemo u prilici da ovako radimo'', naveo je Vukčević.

''Ovo je prvi set mjera. Da sačuvamo preduzeća ali i te kako radimo na tome da u narednom periodu radimo i sanaciono razvojni program kako bi uspjeli da podržimo naša preduzeća'', kazao je Vukčević.

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari