1
min read
A- A+
Pročitano

Zabilježen pad cijena nafte na svjetskom tržištu

13/06/2018 - 9:03
Autor:Fos Media
81 pregleda

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte pala je za 29 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,17 američkih dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 65,98 dolara.

a

Foto: EPA

Sirovom se naftom trguje u ograničenom cjenovnom rasponu, u skladu s kretanjima na širim finansijskim tržištima koja uglavnom nijesu reagovala na samit SAD-a i Sjeverne Koreje, fokusiran na denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Cijene je blago pritisnuo mjesečni izvještaj OPEC-a u kojem se predviđa visoki stepan nesigurnosti na svjetskom tržištu nafte u ovoj godini.

To posebno vrijedi za drugu polovinu godine, uprkos tome što podaci grupe pokazuju da je problem prekomjernog snabdijevanja riješen. To navodi na zaključak da izvoznici neće žuriti i da neće već naredne sedmice značajno ublažiti ograničenja proizvodnje, nagađaju analitičari.

"Rast cijena u terminskim ugovorima posustao je u posljednje vrijeme zbog neizvjesnosti u kontekstu priprema trgovaca za potencijalno obnovljenu veću ponudu na tržištu", istakli su u naftnom kartelu.

Zbog američkih sankcija koje bi mogle smanjiti iranski izvoz i mogućeg dodatnog smanjenja proizvodnje u Venecueli, Saudijska Arabija i Rusija naznačile su da su spremne povećati proizvodnju kako bi pokrile eventualni manjak u snabdijevanju.

Ruska se proizvodnja već početkom juna popela na 11,1 milijun barela dnevno, prenosi Mina biznis.

Iz najveće izvoznice Saudijske Arabije takođe stižu naznake povećanja proizvodnje. Od početka prošle godine OPEC u suradnji s partnerima, uključujući i Rusiju, ograničava proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno u nastojanju da ojača tržište.

Njihova su nastojanja podigla cijene čije su se oscilacije proteklih dana ipak stišale u očekivanju sastanka OPEC-a 22. i 23. juna, na kojem će se odlučivati ​​o budućoj proizvodnoj politici.

"Na tržištu se u posljednja dvije sedmice trgovalo unutar ograničenog cjenovnog raspona a tako će vjerojatno biti i u predstojećem razdoblju", procjenjuje Ole Hansen iz Saxo Banka.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari