2
min read
A- A+
Pročitano

Kalić ostao bez još 462.000 eura

31/07/2020 - 7:53
Autor:Fos Media
397 pregleda

Drugostepeni sud ukinuo je još jednu presudu kojom je Safetu Kaliću trebalo da bude isplaćeno još 462.899,80 eura, saznaje Dan. Na taj način ukinute su sve presude prema kojima Kalić treba da dobije 3,2 miliona eura. U tim predmetima sudiće se ponovo. Tužbom u ovom postupku Kalić je tražio naknadu od 704.671,91 euro za izmaklu korist za firmu Tajson.

aa

Kalić

Viši sud je ranije ukinuo i presudu kojom je porodici Safeta Kalića dosuđeno 300.000 eura na ime štete pretrpljene zbog blokade njihovog preduzeća. Predmet je vraćen prvostepenom sudu i taj postupak je u toku. Krajem prošle godine Viši sud je ukinuo još jednu presudu Osnovnog suda po Kalićevoj tužbi, a drugu je preinačio.

Firma Turjak bila je dio imovine koja je blokirana dok je protiv Safeta, njegove supruge Amine i brata Mersudina vođen sudski postupak za pranje novca. Prije toga Kaliću je dosuđeno oko 800.000 eura na ime naknade štete nastale u njegovoj firmi M-petrol dok je bila zaplijenjena zbog postupka koji je vođen protiv njega.

Rožajski biznismen je u tužbenom zahtjevu tražio da mu se na ime materijalne štete nadoknadi 1.925.178,29 eura. Međutim, sud je utvrdio da je nastala šteta od 789.024,11 eura i odlučeno je da mu se toliko novca isplati. Osim toga, sud je državu obavezao i da Kaliću isplati sudske troškove u iznosu od 7.672,03 eura.

Nedjelju ranije sud u Rožajama je odlučio da Kaliću isplati više od 1,6 miliona eura za štetu nastalu u dvije njegove firme tokom vođenja krivičnog postupka u kojem su on, njegova supruga i brat bili optuženi za pranje novca. U tom predmetu sud je odlučio da se Kaliću isplati 1.154.470,13 eura na ime naknade materijalne štete za preduzeće AD Kristal, koje se takođe našlo među imovinom koja je Kalićima oduzeta dok su bili optuženi za pranje novca.

Kako preduzeće nije radilo u tom periodu, odnosno od 4. avgusta 2011. do 31. oktobra 2016. godine, sud je zaključio da im pripada odšteta od više od milion eura. Osim toga, država će u tom predmetu platiti i troškove zakonske kamate u iznosu od 7.875,54 eura. U ovom postupku rožajski sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev, budući da je Kalić po ovom osnovu tražio da mu se isplati ukupno 1.509.400,56 eura.

Safet Kalić je uhapšen u oktobru 2015. u Austriji. Za vrijeme skrivanja mijenjao je pasoše i identitet, a kod njega je prilikom hapšenja u Austriji pronađen lažni pasoš izdat na Kosovu na ime Murik Rifat, rođen 1970. u mjestu Lipnja. Kalićevo hapšenje bilo je razlog da Viši sud u Bijelom Polju odloži izricanje presude u postupku koji je pokrenut, očekujući njegovo izručenje. Kada je stigao odgovor od njemačkih nadležnih organa, koji su takođe tragali za njim, da postoji mogućnost da Kalića privremeno izruče Crnoj Gori kako mu se više ne bi sudilo u odsustvu, bjelopoljski sud je odlučio da postupak ipak završi bez njega. U decembru naredne godine Kalići su oslobođeni svih optužbi.

Prema dosadašnjim presudama trebalo je da bude isplaćeno oko 3,2 miliona

Prema dosadašnjim presudama, porodici rožajskog biznismena trebalo je da bude isplaćeno oko 3,2 miliona eura. Međutim, gotovo sve te presude ukinuo je drugostepeni sud. Kalić je sredinom januara odlukom Osnovnog suda u Rožajama dobio spor protiv države, koja će na ime naknade štete za preduzeće Turjak morati da mu plati 318.000 eura. Sud je tada djelimično usvojio njegov tužbeni zahtjev kojim je na ime naknade štete za navedeno preduzeće tražio 740.000 eura.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari