2
min read
A- A+
Pročitano

Nikšićanin za kog tvrde da je opasniji od Arkana: Ubistva, devedesete, služba....

11/01/2019 - 12:41
Autor:Anđela Đikanović
7905 pregleda

Jedan od najpoznatijih Nikšićana iz devedesetih godina Veselin Vesko Vukotić uhapšen je u Srbiji. Iako u medijima najviše pominjan zbog ubistva u beogradskom klubu "Nana" 1990. godine, Vukotićeva biografija je mnogo obimnija od toga.

foto

Foto: Novosti (Igor Marinković), Vreme, arhiva

Kriminalci devedesetih su za njega često kod Miomira Marića govorili da je opasniji i od Arkana. 

Sa druge strane, priča iz "Nane" postala je spektakularna: pisalo se da je Vukotić ubio Andriju Lakonića, ali je za ovo djelo osumnjičen Darko Ašanin koji je u međuvremenu oslobođen zbog nedostatka dokaza. Tokom suđenja Ašaninu, otkriveno je da je inspektor beogradske policije Miroslav Bižić po nalogu savezne Državne bezbjednosti manipulisao dokazima i pomogao Vukotiću da pobjegne u inostranstvo. Epilog: Bižić je  uslovno osuđen zbog pomaganja počiniocu krivičnog djela i otpušten iz službe, a ubijen je 1996. godine. Ašanin je likvidiran u svom lokalu na Dedinju 1998. godine.

Nijedan slučaj nikada nije rasvijetljen.

vreme
Sa sahrane Ašanina i mjesto ubistva Bižića (Vreme)

Ova "trojka", međutim, imala je zajedničku prošlost.

Vukotić je zajedno sa Ašaninom i Lakonićem optužen za ubistvo Envera Hadrija, kosovskog aktiviste, koji je ubijen na semaforu u Briselu. Prema nekim informacijama, Lakonić je "imao dug jezik", pa se kao motiv njegovog ubistva u "Nani" pominje i ovaj slučaj iz Belgije iako su se u beogradskom klubu Vukotić i Lakonić navodno sukobili oko djevojke.

hadri
Enver Hadri

Treće ubistvo koje se povezuje sa imenom ovog Nikšićanina desilo se u rodnoj Crnoj Gori. U novembru 1997, u kafiću "Fleš" u Prčnju kod Kotora, ubijen je pomorski kapetan Duško Bošković, dok je prijatelj sa kojim je sjedio teško ranjen. Crnogorska policija je za to ubistvo osumnjičila Vukotića a sud u Nikšiću ga je, vrlo diskretno i u odsustvu, u novembru 2000. osudio na maksimalnu kaznu od dvadeset godina zatvora. 

Vukotić je ranije hapšen u Španiji, bio je izručen i Belgiji, ali nikako nije dolazio do Crne Gore. Slobodu je provodio u Novom Sadu. Belgijanci, iako uporni, nisu nalazili dovoljno dokaza protiv Nikšićanina koji je "prošao" sa kaucijom od 100.000 eura. 

Vukotić se teretio i da je 3. septembra 2014. godine u Petrovaradinu pokušao da ubije Milorada Lužaića, vlasnika kladionice "Pin-bet". Na početku suđenja Vukotić je rekao da ne može da prizna nešto što nije uradio i da jednostavno, nema bilo kakve veze sa krivičnim djelom za koje se tereti.

Vukotić se, pored kriminalnih aktivnosti, pominje i kao čovjek koji mnogo zna o službama Srbije i Crne Gore. Svojevremeno je odbio da svjedoči u Hagu na suđenju Slobodanu Miloševiću, na kome je zaštićeni svjedok C-048, koji je radio kao upravnik Vukotićevog kazina “Rojal”, izjavio pod zakletvom da su Vukotić i Darko Ašanin bili plaćene ubice srpske tajne službe. Svjedok je izjavio pod zakletvom da je Milošević svraćao u taj lokal, a da su stalni gosti bili Jovica Stanišić, Franko Simatović Frenki, Milorad Vučelić, Mihalj Kertes… 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari