1
min read
A- A+
Pročitano

Odbrana Duška Kneževića traži izuzeće Katnića, Vukčević i Stankovića

08/11/2019 - 13:02
Autor:Anđela Đikanović
673 pregleda

Odbrana odbjeglog biznismena Duška Kneževića zatražila je na današnjoj kontroli optužnice za slučaj "Karbon" izuzeće  specijalnih tužilaca Lidije Vukčević, Milivoja Katnić i v.d. Ivice Stankovića u slučaju "Karbon". Dok se ne odluči o zahtijevu, ročište je odloženo za 12. decembar. Iz istih razloga odloženo je i ročište povodom optužnice u predmetu povodom "Aerodroma".

Foto

Foto: atlas grupa

Odbrana Kneževića smtra da je im tužiteljka Vukčević uskratila pravo da prisustvuju saslušanju svjedoka iako je to, kako tvrde, traženo.

Oštećena IBM banka

Istragom je Tužilaštvo došlo do nepobitnih dokaza da je ova grupa od 2008. do 2017, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije „Global karbon“ oštećena Invest Montenegro banka. Optužnica je podignuta juče i predata Višem sudu u Podgorici nakon višemjesečne istrage koju je tužiteljka Vukčević vodila u ovom slučaju. Status svjedoka saradnika u ovom predmetu dobio je bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić. Istražitelji su došli do podataka koji ukazuju da je grupa, koju je predvodio Knežević, za 1,9 miliona eura oštetila firmu „Global karbon“ čiji je osnivač IBM. Knežević je davanjem pozajmice od milion eura koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900.000 eura za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.

Zečević upozoravala da treba da se vrate tri miliona, Nikolić čekao na Kneževića

Tokom istrage Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) prikupljeni su dokazi iz kojih proizilazi da su Duško Knežević, Marko Nikolić, Dijana Zečević i pravno lice Atlas banke AD Podgorica izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret, odnosno da su Knežević, Nikolić i pravno lice banke umišljajno podstrekli Zečevićku da kao zamjenik izvršnog direktora za sredstva i platni promet, zloupotrebom svog položaja, pribavi protivpravnu imovinsku korist a nanese imovinsku štetu preduzeću "Aerodromi Crne Gore".

Knežević, s obzrom na to da je u bjekstvu, nije mogao biti saslušan, a Nikolić i Zečević su pred tužiteljkom Lidijom Vukčević kazali da ne priznaju krivično djelo za koje se sumnjiče. Nikolič je naveo da u vezi datima osnovanog ugovora o oročenom nenamjenskom depozitu i aneksa istog, nije znao kada su isti zaključeni ali je u toku 2018. godine, kada je bio ovlašćeno i odgovorno lice u banci, bio upoznat da u neko dogledno vrijeme dospijeva depozit "Aerodroma" u iznosu od tri miliona eura. On je, kako kaže, o tome informisao Kneževića.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari