3
min read
A- A+
Pročitano

Pejović: Radonjiću sam vratio 40.000 eura kamate

15/05/2019 - 8:15
Autor:Fos Media
4136 pregleda

U nastavku suđenja bivšem tužiocu Višeg državnog tužilaštva Gruju Radonjiću, zatim Nikoli Pajoviću, Aleksandru i Aleksandri Đurapčević, koji se terete za krivično djelo zelenaštvo, u kotorskom Osnovnom sudu, sutkinja Momirka Tešić juče je više od četiri sata saslušavala Danila Pejovića koji je bio kategoričan da mu je Radonjić pozajmio novac na kamatu.

foto

Arhiva

Svi optuženi su ranije negirali krivicu i ostali pri svim navodima datim pred Specijalnim državnim tužilaštvom u Podgorici.

Pejović je juče naveo da mu nije jasno zašto su u sudnici Nikola Pajović i Aleksandra Đurapčević, koji, kako je kazao, nemaju nikakve veze sa ovim slučajem.

Pejović je nekoliko puta insistirao i da ga poligrafski ispitaju, kako bi se utvrdilo da li govori istinu, dok je bivši tužilac Radonjić konstatovao: “Ovo je za mene film, život mi je uništen“.

Pejović je istakao da je od Radonjića pozajmio 30 hiljada eura na kamatu, te da mu je vratio nešto više od 40 hiljada eura na ime kamate za 40 i nešto mjeseci. Od novca koji je uzeo na kamatu kaže da je kupio nekoliko vozila za svoju firmu.

Pejović je ispričao svoju verziju vezano za parnični postupak koji je svojevremeno protiv njega u Osnovnom sudu u Podgorici pokrenuo radnik njegove firme Jakša Rajović za naknadu štete.

“Nakon što sam dobio tužbu za naknadu štete, tu plavu kovertu sam dao Gruju Radonjiću, koji se nasmijao kada je pročitao tužbu i rekao da ne zna šta taj čovjek traži s obzirom da je on kriv za saobraćajnu nezgodu jer je zaspao za volanom. Rekao je da će on napisati dva slova kao odgovor na tužbu i da nije potrebno da angažujem advokata, što je i učinio. Tu uslugu sam platio simbolično od 500 do 1.000 eura, ne sjećam se tačno. U kritičnom periodu sam sjedište firme prebacio na drugu adresu, ali tu izmjenu nijesam prijavio u CRPS, tako da su vjerovatno pozivi od suda dolazili na staru adresu”, ispričao je Pejović.

Nakon nekog vremena, kako je objasnio, blokiran mu je žiro račun na osnovu presude Osnovnog suda u Podgorici na iznos od 25 hiljada eura za naknadu štete u tom parničnom postupku.

“Bio sam u panici s obzirom na kamate koje sam već imao, taj trošak mi nije trebao. Pozvao sam Đurapčevića i predložio mu da razgovara sa Radonjićem jer sam ga smatrao krivim za tu situaciju, da se tih 25 hiljada skinu od ukupnog duga od 30 hiljada koje sam pozajmio od Radonjića”, rekao je Pejović.

Dodao je da je pozvao Radonjića koji se branio da nije kriv.

“Predložio sam mu da iznos od 25 hiljada podijelimo na pola, što je on prihvatio tako da mi se ukupan iznos duga koji sam imao prema njemu smanjio na 18 hiljada eura, a mjesečna kamata na 650 eura, umjesto 1.000 eura koliko sam do tada plaćao”, ispričao je Pejović.

On je rekao da mu je mimo pozajmica na kamatu, supruga pozajmila 220 hiljada eura kako bi plaćao dospjele obaveze za firmu, te da je od Investiciono-razvojnog fonda podigao kredit od 115 hiljada eura.

Ispričao je i kada je 1. maja 2017. godine napravio analizu stanja, utvrdio da ne može više plaćati kamatu jer će ako tako nastavi bankrotirati.

“Predložio sam Radonjiću i Đurapčeviću da taj dug prebijemo tako što će njih dvojica pojedinačno postati suvlasnici u mojoj firmi ili da im prodam taksi licence za prevoz kojih sam u tom trenutku imao 20, na šta oni nijesu pristali. U jednom trenutku shvatio sam da imam dva protivnika, zbog čega sam otišao u Specijalno policijsko odjeljenje i ispričao sve”, kazao je Pejović.

On je rekao da je pred Osnovnim sudom u Podgorici bilo četiri parnična postupka koje su pokrenuli zaposleni u njegovoj firmi, u kojima mu je Grujo Radonjić garantovao ishode na način koji je prethodno opisao.

Ispričao je da je svakog 25. u mjesecu slao SMS poruku Radonjiću ili ga zvao telefonom sa pozivom da piju kafu što je značilo da treba da plati kamatu.

Na pitanje okrivljenog Radonjića, Pejović je rekao da poznaje Šabana Dalibora koji radi u Specijalnom policijskom odjeljenju, te da mu je to vjenčani kum, ali da se ne može izjasniti tačno da li je Šaban znao da je uzimao novac na kamatu od kada je osnovao firmu.

Na pitanje Radonjića da li poznaje Časlava Vešovića, Pejović je rekao da je u dobrim odnosima sa njim.

Branilac okrivljenog Radonjića, advokat Mitar Mugoša prigovorio je iskazu Pejovića, navodeći da je konfuzan i da se ne podudara sa onim što je rekao u Tužilaštvu, te da je kontradiktoran sam sebi i ostalim dokazima.

Mugoša je rekao da se nakon današnjeg iskaza svjedoka oštećenog nije moglo utvrditi vrijeme pozajmice, niti se na osnovu takvog iskaza može utvrditi da li je Grujo Radonjić njemu davao novac na kamatu ili nije.

Advokta Mugoša je podnio prijedlog da se iz mjera tajnog nadzora izdvoje i izuzmu razgovori između Gruja Radonjića i njegove supruge jer se radi o razgovorima između supružnika i na tome sud ne može zasnovati sudsku odluku shodno praksi Evropskog suda.

Izvor: Pobjeda

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari