1
min read
A- A+
Pročitano

Podignuta optužnica protiv Medojevića i njegovih saradnika

14/11/2017 - 15:09
Autor:Uroš Selić
305 pregleda

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića i banjalučkog biznismena Momira Nikolića zbog stvaranja kriminalne organizacije koja se, kako se sumnja, bavila pranjem novca. Kako je saopšteno iz Višeg suda u Podgorici, optužnica, kojom se tereti još 12 osoba, dostavljena im je danas.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

"Optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom se okrivljenom N.M, stavlja na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 u vezi stava 6 KZ CG, okrivljenom M.N., izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 u vezi stava 6 KZ CG  i produženog krivičnog djela pranje novca iz člana 268 stav 1 u vezi člana 23 i 49 KZ CG, okrivljenima  D.V., Ž.Ć., G.K., I.P., P.D., L.R., V.B., N.J., A.S., i M.J izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 KZ CG,  i izvršenje produženog krivičnog djela pranje novca iz člana 268 stav 1 u vezi člana 23 i 49 KZ CG“, piše u saopštenju Višeg suda.

Medojević je, prema rezultatima istrage Specijalnog tužilaštva, angažovao i saradnike čiji je zadatak bio da se bez odobrenja bave bankarskim poslovima, odnosno da za potrebe partije na crno rade konverziju deviza i zarađeni procenat stave u legalne tokove. Lider PzP-a se tereti da je imao upliv u tokove novca koji je, kako ocjenjuju istražitelji, lažno predstavljen kao donacija za PzP. Specijalno tužilaštvo je utvrdilo i da je Nikoliću u više navrata na račun iz inostranstva „leglo“ skoro milion eura, a ti sumnjivi transferi novca su bili uglavnom iz bivših sovjetskih republika. Prema podacima do kojih su došli istražitelji, Nikoliću je u samo jednoj transakciji „leglo“ iz Litvanije 170.000 eura, pisala je ranije Pobjeda.

Sumnja se da je riječ o transferima novca preko ruskih firmi sa sjedištem u Litvaniji. Specijalno tužilaštvo od 19. oktobra prošle godine utvrđuje ko je sve uključen u pranje novca i kakva je bila šema malverzacija kojom je pokušano da se prikrije porijeklo spornih dolara.

Prvo su u fokus istrage dospjeli tehnički sekretar PzP-a Željko Šćepanović i lokalni diler deviza Gordan Konatar, kada je u oktobru kod njih pronađen novac sumnjivog porijekla. Kod Šćepanovića je tada zaplijenjeno 30.000 dolara, a od Konatara 18.000. Kasnije je utvrđeno da je Šćepanović u najmanje tri navrata razmijenio 100.000 dolara u eure.

Višemjesečnom istragom utvrđeno je da se u sefu jedne banke u Podgorici, navodno, čuva novac koji je namijenjen za plaćanje aktivista PzP-a tokom izbornog dana.

Komentari