1
min read
A- A+
Pročitano

Pritvorenik tvrdi da su ga mučili u CB Podgorica: Policajci prijetili da će ga zatvoriti u ormar

16/09/2020 - 8:18
Autor:Fos Media
753 pregleda

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici bez daljih odlaganja, kroz djelotvornu, efikasnu i ekspeditivnu istragu treba da sprovede postupak u predmetu po pritužbi lica koje tvrdi da su ga policijski službenici u CB Podgorica udarali šakama po licu i stomaku, pendrekom po rukama i prijetili mu da će ga zatvoriti u kancelarijski ormar, preporuke su Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, pišu Dnevne novine.

Foto: Twitter/Agencije

Foto: FOS Media

Tužilaštvu je dat rok od mjesec dana da postupi u ovom predmetu i dostavi izvještaj o preduzetim radnjama i mjerama, a sa sa ciljem utvrđivanja da li u radnjama službenih lica postoje elementi bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, pišu Dnevne novine. 

Naime, podnosilac pritužbe je naveo da je zlostavljan, odnosno psihički i fizički maltretiran od strane inspektora, čije ime je i naveo u pritužbi, ali i još jednog lica iz Tuzi.

“Sredstva i mjere prinude, prema navodima podnosioca, primijenjena su na način što su ga udarali šakama po licu i stomaku, pendrekom po rukama i prijetili mu da će ga zatvoriti u kancelarijski ormar. Podnosilac dalje navodi da je sve to posmatrao načelnik i smijao se”, stoji u mišljenju dostupnom na sajtu ombudsmana.

Prema pisanju podnosioca pritužbe, sproveden je kod tužioca sa vidljivim povredama, a postupajuća tužiteljka naredila je da se izvrši sudsko medicinsko vještačenje i fotografisanje povreda i uputila ga da podnese krivičnu prijavu protiv inspektora.

Inače, podnosilac pritužbe navodi da je 1. maja 2019. uhapšen, odnosno, kako slijedi iz izjašnjenja Uprave policije u istom predmetu, da je tada priveden radi prikupljanja obavještenja od građanina.

“Iz priloženih iskaza datih pred ODT-om i predstavnicima NPM-a Zaštitnika ustanovljene su indicije o navodnoj primjeni sile, odnosno fizičke i psihičke prinude nad podnosiocem. Suprotno tome, predstavnici Uprave policije odbacili su navode o zlostavljanju tvrdeći da su eventualne povrede („na licu neke sitne ogrebotine i otok ispod desnog oka”) nastale prije privođenja podnosioca pritužbe u prostorije CB Podgorica”, stoji u mišljenju Zaštitnika.

Uz pritužbu je dostavio kopiju nalaza i mišljenja vještaka specijaliste sudske medicine od 2. maja 2019. godine, gdje se navodi da su ustanovljene lake tjelesne povrede nastale “djelovanjem tupog predmeta ili možda šakom ispod desnog oka”.

Preporuke za Centar bezbjednosti Podgorica su da ispita navode o upotrebi sile prema podnosiocu pritužbe kao licu lišenom slobode i za slučaj istih preduzmu mjere u skladu sa zakonom.

Uz to, policija bi trebalo da ustanovi mehanizme preciznih i tačnih evidencija o privođenju i zadržavanju lica od strane službenika Uprave policije, kako bi se ustanovilo tačno vrijeme lišenja slobode i obezbijedile odgovarajuće procesne garancije prava osumnjičenog u smislu standarda koje priznaje praksa Evropskog suda za ljudska prava

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari