2
min read
A- A+
Pročitano

Ministarstvo pravde SAD da se izjasni oko Skotovog iskaza, vještak da otvori fajl sa Sinđelićevim zapisima

13/06/2018 - 9:14
Autor:Fos Media
515 pregleda

Danas je u podgoričkom Višem sudu pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine. Vještak Marko Lakić davao je odgovore na ranije upućena pitanja advokata, a potom su oni nastavili da postavljaju dodatna pitanja.

sud

Foto: YouTube/Screenshot

11.54 - Sud donosi rješenje da se današnji pretres prekida, a suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

Odluka je uslijedila nakon izjave advokata da dok se određeni fajlovi ne otvore, u kojima se nalaze zapisi Saše Sinđelića, on ne može nastaviti da iznosi odbranu.

"Gospodin iz tehnike izjavio je da se postojećim editorima ovaj fajl ne može otvoriti", rekao je advokat. 

"Tu se nalazi ključni zapis o aktivnostima Saše Sinđelića od 27. septembra, kojim on potvrđuje da nije ušao na teritoriju Ruske Federacije", dodaje on.

11.24 - "Neke poruke su na ruskom, a neke na srpskom jeziku", primijetio je advokat Radosavljević.

11.17 - Nastavlja se suđenje. Advokat Radosavljević zatražio je od sutkinje da se pročitaju poruke koje je svjedok saradnik Saša Sinđelić razmjenjivao sa njegovom suprugom, navodeći da je važna stvar u pitanju a ne tiče se privatnog života.

Vijeće će se naknadno izjasniti o predlogu advokata.

10.40 - Optuženom Dušanu Maksiću je pozlilo, sud daje pauzu od pola sata.

10.37 - Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prigovorio je zbog dužine trajanja pretresa, tražeći od sutkinje Mugoše da vodi računa o ovome. Advokat Radosavljević odgovorio mu je da bi sve ovo bilo gotovo da je Tužilaštvo na vrijeme dostavilo dokaze odbrani.

10.28 - Komunikacije od broja 826 do broja 839 su sve vođene sa kontaktom 'Budimir', počevši od 21. novembra 2015. godine, kazao je advokat, dodajući da postoje neke nesaglasnosti u komunikaciji na Viberu.

"Saša Sinđelić nikada nije imao komunikaciju sa kontaktom 'taksi za hotel broj 2', iako je pozivan više puta. Trajanje svakog poziva je 0:00", rekao je Radosavljević.

advokat

09.57 - Radosavljević je tražio da se prevede komunikacija sa ruskog jezika sa jednim kontaktom (br. 1400), koja je ponavljana 126 puta na Skajpu. 

Tu se pominju i neko oružje i Srbija, naveo je advokat.

09.44 - Advokat Dušan Radosavljević postavlja dodatna pitanja vještaku Lakiću. Njega zanima da li je sa telefonima nešto rađeno nakon što ih je Saša Sinđelić predao sudu, da li ih je neko koristio prije nego što ih je preuzeo vještak.

Lakić je odgovorio da sve fajlove koji se nalaze u folderima UFED pravi kao pomoćne fajlove.

Nakon objašnjenja koje mu je Lakić dao, advokat je kazao da je on siguran kako to nije tačno.

09.35 - Lakić je potvrdno odgovorio na pitanje da li se isti telefonski broj može prikazivati dva puta u tabeli poziva. To se dešava ukoliko je broj telefona jednom bio sačuvan u imeniku, pa je obrisan a onda opet memorisan u imeniku kada je dobio drugi broj indeksa.

09.16 - Vještak Marko Lakić odgovara na pitanja koja su mu advokati postavili prošle sedmice u vezi sa ekstrahovanim podacima iz mobilnih telefona.

On je sačinio izvještaj o 31 telefonu i jednom laptopu, ekstrahujući podatke o pozivima, porukama i slikama.

Lakić je objasnio da je moguće kroz aplikaciju Viber dodati kontakt u imeniku, čak iako drugi kontakt nema instaliran Viber.

09.06 - Sutkinja Suzana Mugoša rekla je da će Viši sud uputiti zamolnicu Ministarstvu pravde SAD da im saopšte da li izjava Brajana Skota predstavlja dokaz u postupku pred sudom u SAD.

Advokati Radosavljević i Jovanović iznijeli su primjedbe na ovaj predlog, napominjući kako u SAD u zavisnosti od savezne države izjava može, ali i ne mora biti uzeta kao dokaz u sudskom postupku.

 

Na prethodnom pretresu na pitanja tužioca i odbrane je odgovarao svjedok Brajan Skot. On je kazao da nije tačno da mu je Asad kazao da je angažovan od strane DF-a i dodao da nema informaciju da je Asad povezan sa ruskim službama.

On je kazao da je znao da je Ticijano Masu počasni konzul u Crnoj Gori i da ga je baš zbog toga i zvao kako bi dobio informacije. Skot je pojasnio da ga je zvao istog dana nakon razgovora sa Asadom te da je odgovore od Masua dobio istog tog dana.

Skot je rekao da su njegova interna istraživanja pokazala pomiješanost DF-a i ruskih obavještajnih službi, ali i istakao da mu Asad to nikada nije kazao. To je razlog zbog kojeg je odbio da pruži usluge njegove kompanije.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari