3
min read
A- A+
Pročitano

Zeković meta zbog veze sa Rafailovićem i Roganovićem?; "Grupa samo obezbjeđivala Stamatovića"

28/10/2019 - 14:38
Autor:Anđela Đikanović
5587 pregleda

Sudija Ana Vuković će 11. novembra u 14.30 časova izreći presudu Stevanu Stamatoviću i njegovoj navodnoj kriminalnoj grupi koju čine Milan Lješnjak, Đorđe Božović, Aleksandar Bojović i Dejan Deletić. 

Lješnjak, Foto: DN / cdm

Lješnjak, Foto: DN / cdm

Advokat Zoran Piperović je u završnoj riječi saopštio da je evidentno da ovakva optužnica koja se, smatra on, zasniva na goloj improvizaciji, ne može da opstane, te da je kolokvijalno pravno promašena. Piperović navodi da uslovi za stvaranje kriminalne organizacije moraju biti dokazani ili dokazivi kroz činjeničnu građu što u ovom predmetu, dodaje, nije učinjeno. Ističe da ne postoji nijedan dokaz za ono što se Stamatoviću stavlja na teret niti bilo kakav trag u spisima koji bi dokazao da je Stamatović počinio krivično djelo za koje se sumnjiči. Kako je pojašnjeno, momci koji su označeni kao članovi organizacije radili su kao obezbjeđenje što ne predstavlja krivično djelo i dokaz za to proizilazi upravo iz MTN (mjera tajnog nadzora). 

"Nema podstrkača, ima golih radnji nekih lica"

"Upravo su MTN najbolje opisale prirodu odnosa i ne postoji bolji dokaz da ovdje nema ništa, a podsjećam da je to dokaz koji je predložio tužilac. Iz razgovora od 15. maja 2017. godine koji se odvija između okrivljenog Deletića i NN lica jasno se zaključuje da se radi o plaćenim čuvarima. Deletić ovom NN licu govori kako je dobio otkaz. Zar se otkaz dobija iz kriminalne organizacije? U jednom od razgovora se čuje i kako će Stamatović za dvije hiljade eura da plati profesionalno obezbjeđenje i kako govori: "Koga vi da sačuvate, pogledajte na šta ličite".  U tom razgovoru NN osoba pita da li su i ostali dobili otkaz što znači da i ta druga osoba zna koji je odnos između Stamatovića i ostalih. Takođe, proizilazi i to da Stamatović zabranjuje upotrebu mobilnih telefona i to, kako kaže, jer bulje u telefon i na Fejsbuk pa ako se nekome ne sviđa, može slobodno da ide. E zamislite samo šefa kriminalne organizacije koji to kaže", pojasnio je Piperović.

Kada je riječ o razgovoru od 25. marta 2017. godine u kom Deletić traži eksploziv i u kom se pominje snajper, advokat je jasan da se na ovaj razgovor može posmatrati samo sa aspekta pojedinačnog a da ne dokazuje postojanje kriminalne organizacije a naročito imajući u vidu da se snajper u dispozitivu optužnice ne pominje.

Opširnije na: Crni humor Stamatovićeve ekipe: "Boli te briga, snajperom ga rokni!"

Piperoviću nije jasno ni kako onda Stamatović nije označen kao podstrekač ako je planirao izvršenje krivičnih djela koja su za njega trebala da čine druga lica i kako je dokazan navod iz optužnice da je grupa djelovala na teritoriji Podgorice i Berana.

dado

Kada je riječ o krivičnom djelu teško ubistvo u pokušaju na štetu Radojice Zekovića, advokat ističe se radi o pripremnim radnjama koje nisu kažnjive i da nije došlo do izvršenja krivičnog djela pa ovakva kvalifikacija ne stoji bez obzira na to da li je oštećeni Zeković bio u zgradi ili na nekom drugom mjestu. Piperović naglašava da se namjere ne kažnjavaju a posebno se ne kvalifikuju kao teško ubistvo u pokušaju kada do radnji izvršenja nije ni došlo niti je, kako ocijenjuje, moglo da dođe. 

Govoreći o tajnosti komunikacije i to što neko posjeduje kriptovani telefon, navodi da u tome nema apsolutno ništa sporno i da to ne dokazuje ništa.

"Ja nemam kriptu ali ne znam ko je više nema danas, to je moderno postalo, a to što neko ima kriptovani telefon ili motorolu i učestalu komunikaciju ne dokazuje radnju koja ukazuje na postojanje kriminalne organizacije", prokomentarisao je Piperović predlažući da se za stav 1 optužnice svi oslobode a da se Deletić i Lješnjak ne oglase krivim za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju. 

Njegov kolega Damir Lekić pridružio se ovim završnim riječima, dok je Deletić samo dodao da je sa Lješnjakom išao kako bi ga odgovorio od vršenja krivičnog djela.

Zeković neće da prisustvuje objavi presude 

Oštećeni Zeković zatražio je od sudskog vijeća da ne prisustvuje izricanju presude. On je kazao još jednom da se ne pridružuje krivičnom gonjenju, ne postavlja imovinsko pravni zahtjev, te da niko nema razlog da ga ubije. 

Sa druge strane, SDT ističe da je Zekovićevo prijateljstvo sa licima iz kriminalne grupe bilo dovoljan razlog "da se napadne na njegov život". Naročito se ističu njegove veze sa Vasilijem Rafailovićem i Vladimirom Roganovićem koji mu je i kum. SDT, nakon provedenih dokaza i iskaza svjedoka, smatra da je dokazano da je Zeković bio meta i to kako bi se on lišio života, te da njegov iskaz dat tokom postupka nije tačan. 

bomba

sa uviđaja, foto: UP / DN

Osim toga, tužilac ističe da nije tačno da je Zeković tokom korišćenja pogodnosti iz ZIKS-a bio samo na teritoriji Nikšića gdje je njegovo mjesto boravka pa bi po Zakonu morao da bude samo na toj teritoriji već je, kako se to navodi, bio u zgradi na Zabjelu gdje je posjetio svoju porodicu.

Podsjetimo, policija je 22. maja 2017. godine uhapsila Deletića i Lješnjaka zbog sumnje da su planirali likvidaciju Zekovića a na način što su, kako piše u optužnici, htjeli da njegov automobil marke "Golf 5" dignu u vazduh. Tokom akcije je pronađen i eksploziv koji je navodno bio namijenjen Zekoviću.

Pročitajte još:

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari