4
min read
A- A+
Pročitano

Bogdanović za FOS: Izborima ne pristupamo selektivno, Carević da kaže sa kim će

14/03/2019 - 14:15
Autor:Anđela Đikanović
1099 pregleda

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Boganović smatra da ta partija bojkotu izbora ne pristupa selektivno iako su izašli na izbore u Tuzima. Kako ističe, jedino što je važno je da je Demokratska partija socijalista (DPS) "doživjela fijasko".

Foto: Boris Bogdanović (mne.ul-info.com)

Foto: Boris Bogdanović (mne.ul-info.com)

Podsjećamo na ono na šta nam je i sam Bogdanović ukazao, a to je su predlozi Demokrata i URA-e koje su saopštili 14. januara na pres konferenciji.

  • Trajni bojkot Skupštine Crne Gore i svih njenih radnih tijela od strane 39 poslanika, uključujući i DPS Odbor za dogradnju izbornog zakonodavstva sve do ispunjenja uslova za poštene izbore;
  • Trajno i čvrsto obavezivanje da sa DPS-om nećemo formirati predizbornu ili postiizbornu koaliciju na lokalnom ili državnom nivou, kao ni ulaziti u bilo kakve političke aranžmane;
  • Definisanje zajedničkih uslova parlamentarne opozicije za poštene izbore koji će se ispostaviti Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici, bez čijeg ispunjenja nema održavanja narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Zajedničke uslove bi definisali ovlašćeni predstavnici parlamentarnih političkih subjekata;
  • Obavezivanje da će, u slučaju neispunjena uslova za poštene izbore, cjelokupna opozicija bojkotovati naredne parlamentarne i predsjedničke izbore;
  • Bojkot narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora od strane cjelokupne opozicije podrazumijeva organizaciju svih oblika demokratskog građanskog bunta.

Izbori pošteni po potrebi? 

"Takođe, više puta je na protestnim skupovima širom Crne Gore saopštio da bez ispunjenja uslova za poštene izbore, nema više izbora u Crnoj Gori. Tako da nema dileme da su naši stavovi saglasni sa stavovima organizatora i da su pomenuti zahtjevi prihvatljivi", rekao nam je Bogdanović.

Međutim, na naše pitanje da li bojkotu izbora pristupaju selektivno, takve sumnje je odbacio. 

"Demokrate su jedan od prvih političkih subjekata koji je odmah javno i jasno saopštio da je za nas prihvatljiv predlog građanskih aktivista da se cjelokupna opozicija obaveže da će bojkotovati Parlament i da neće učestvovati u narednim izbornim procesima, sve do ispunjenja zahtjeva koji bi vodili slobodnim i fer izborima. Zahtjevi organizatora protesta se odnose na buduće, a ne na prošlo vrijeme, tako da izbori u Tuzima koji su završeni nijesu predmet analize. Na tim izborima je DPS doživio fijasko i ide u opoziciju i to je nesporno i jedino bitno".

Bogdanović je naveo i da Demokrate sada ne razmišljaju o bilo kakvim koalicijama.

"Sada smo fokusirani na zajedničku opozicionu borbu za stvaranje uslova za poštene i fer izbore, pa u tom kontekstu vidimo i zajedničke akcije u vidu protesta po gradovima širom Crne Gore sa kolegama iz Demosa i Crnogorske, a koji su u funkciji jačanja i osnaživanja građanskih protesta koji se održavaju u Podgorici, a gdje se takođe nalazi nezadovoljana većinska građanska Crna Gora".

Zanimalo nas je i da li je koalicija sa URA-om i dalje na snazi s obzirom da ne učestvuju u protestima koje Demokrate organizuju sa Demosom i Crnogorskom.

"Demokrate su na majskim izborima nastupile u sedam opština samostalno, a u pet opština u koaliciji sa GP URA, saglasno procjenama i odlukama naših lokalnih odbora. I u jednom, i u drugom slučaju, ostvarili smo odlične izborne rezultate, a koalicija se saglasno koalicionom sporazumu odnosila na pet lokalnih samouprava i na izbore koji su održani u maju. Između izbornih procesa mi smo autonomni politički subjekti koji djeluju samostalno, trudeći se da njeguju izuzetno prijateljske odnose, bez obzira na dnevne političke poteze i pojedinačne događaje. Da svi isto radimo svakog dana, bili bismo jedan politički subjekt. Vidjećemo šta nosi budućnost, ali je najvažnije da čuvamo lijepe i prijateljske odnose, koje naši subjekti njeguju od kada su osnovani", navodi se u odgovorima. 

Nasuprot diplomatskom odgovoru o koaliciji sa URA-om, kada je u pitanju koalicija sa DF-om, vlada oštriji ton.

"Carević da kaže hoće li sa DPS-om ili sa Demokratama"

"Demokrate su i pored toga što su mnogi tvrdili da isto nećemo učiniti, ispoštovale datu riječ i ustupile mjesto predsjednika Opštine Budva kolegama iz DF-a. To je, podsjećam vas, prvi put da u Crnoj Gori neko ispoštuje dogovor o rotacijama i ustupi pritom jednu od najznačajnijih pozicija u sistemu. I pored činjenica da je gospodin Carević u poslovnim relacijama sa gospodinom Branom Mićunovićem, a što smo javno kritikovali, podržali smo njegov izbor, uz vjeru da će ostati na onim pozicijama na kojima smo mi radili i na kojima smo dobili povjerenje građana Budve, a to su anti DPS pozicije, borba za promjenu sistema, kako nikada oni koji su uništavali Budvu ne bi došli u poziciju da ponovo njome upravljaju", pojašnjava Bogdanović i dodaje da je Carević nakon preuzimanja funkcije izjavio da ima želju da radi sa Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem.

"Kao da su jedna partija i to u trenucima kulminacije afere “Koverat”. Nijesmo značajnije reagovali na isto, da ne remetili opozicione odnose, ponovo negdje vjerujući da je možda u pitanju neopreznost u izjavi.  Međutim, ono preko čega nijesu mogli da pređu čelnici Demokrata u Budvi, jeste odluka gospodina Carevića da na sjednicu Kolegijuma dovede visoku funkcionerku DPS-a, članicu najviših partijskih organa na lokalnom nivou, osobu koja je bila šef kabineta predsjednika Opštine Budva koji je osuđen za kriminal i korupciju i koja je rukovodila opštinskim finansijama vlasti koju smo upravo pobijedili na izborima 2016. godine, predstavivši je kao svog specijalnog savjetnika kojoj će svi ispod njega morati biti podređeni", jasan je funckioner Demokrata.

Takav potez ocjenjuje kao poniženje na koje nisu mogli da pristanu.

"Vidimo ovih dana najave i novih postavljenja istaknutih predstavnika DPS-a na visoke pozicije. Pri tome, ističem da u našem odnosu nema govora o revanšizmu, što mogu da potvrde brojni zaposleni koji su ostali na svojim radnim mjestima nakon promjene vlasti i koje niko nije politički šikanirao, a bilo je nekoliko izbornih procesa u vrijeme našeg upravljanja Budvom. Međutim, ne mogu oni koje se građani pobijedili na izborima da upravljaju sistemom i budu na ključnim pozicijama. Vidjeli ste da ni DF nije podržao postupanje gospodina Carevića, a po našim informacijama mnogi u budvanskom DF-u se ne slažu sa njegovim odlukama. Samim tim, suština je da gospodin Carević odluči hoće li sa DPS-om ili Demokratama, jer nije moguće sa oboje".

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari