1
min read
A- A+
Pročitano

CG šalje ambasadora u Kijev, Ukrajina nema svog u Podgorici šest godina

22/01/2020 - 7:25
Autor:Bogdan Varagić
1170 pregleda

Dosadašnjem ambasadoru u Ukrajini Ljubomiru Mišuroviću istekao je četvorogodišnji mandat. Crna Gora će poslati novog ambasadora u Kijev uprkos činjenici da druga po veličini evropska zemlja već godinama nema diplomatskog predstavnika najvišeg ranga u Podgorici.

Ukrajina

Foto: Wikimapia.org

Mišurovića je prethodne sedmice u oproštajnu posjetu primio zamjenik ukrajinskog šefa diplomatije Vasil Bodnar, sa kojim je razgovarao o međudržavnim odnosima. Bodnar se zahvalio ambasadoru na podršci u uspostavljanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i predao mu pismo zahvalnosti ministra Vadima Pristajka za crnogorskog kolegu Srđana Darmanovića.

Podsjetimo, Darmanović je na 26. zasjedanju Ministarskog savjeta Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u decembru osudio nelegalnu aneksiju Krima od strane Rusije i pozvao na povlačenje svih stranih trupa i naoružanja iz Ukrajine.

Kako je objavila pres služba ukrajinskog ministarstva, naglašena je važnost održavanja druge runde političkih konsultacija na nivou zamjenika ministara spoljnih poslova tokom 2020. godine.

Mišurović je istovremeno pokrivao Jermeniju i Gruziju na nerezidentnoj osnovi iz Kijeva.

Ukrajina nema ambasadora u Podgorici od izbijanja krize 2014. godine, već ambasada koja se nalazi u Ulici serdara Jola Piletića funkcioniše na nivou otpravnika poslova. Tu funkciju trenutno obavlja Natalija Fijalka. Nakon obnove nezavisnosti ambasadori Ukrajine u Crnoj Gori bili su Anatolij Olinjuk (na nerezidentnoj osnovi) i Oksana Sljusarenko.

Iako se u diplomatskim odnosima država često primjenjuje princip reciprociteta, iz Ministarstva vanjskih poslova kazali su nam da će Crna Gora uskoro naimenovati novog ambasadora.

„Ministarstvo vanjskih poslova pokrenuće postupak za izbor i imenovanje ambasadora Crne Gore u Ukrajini u skladu sa uobičajenom procedurom i diplomatskom praksom“, navedeno je u njihovom odgovoru.

Ukrajinski mediji, pozivajući se na izvore iz tamošnjeg ministarstva, nedavno su prenijeli da je u toku procedura izbora ambasadora u 13 država. Odgovor na pitanje da li se među njima nalazi Crna Gora iz Ambasade Ukrajine nismo dobili.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari