3
min read
A- A+
Pročitano

Crnogorcima na Kosovu prijeti nestanak ako ne budu ustavno priznati, podržaće svaki dogovor Beograda i Prištine

06/12/2018 - 12:45
Autor:Bogdan Varagić
875 pregleda

Ukoliko Srbija i Kosovo uz pomoć velikih sila ne nađu rješenje za situaciju nastalu uvođenjem taksi na robu i ne desi se smirivanje tenzija, bojimo se da će doći do eskalacije sukoba, čime će biti ugrožen mir na ovim prostorima, smatraju u Udruženju Crnogoraca Kosova.

Slobodan

Privatna arhiva, Facebook

Vlast u Prištini uvela je takse od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje nisu povučene uprkos snažnim protestima Beograda i Sarajeva, kao i osudama zvaničnika Evropske unije. Taj potez najviše pogađa obične građane, naročito pripadnike manjinskih naroda.

Iz Udruženja Crnogoraca Kosova poručili su da posledice uvođenja takvih radikalnih mjera mogu izazvati izolaciju, ekonomski kolaps, socijalnu krizu, nemire, pa i oružane sukobe.

Kažu da ne podržavaju takse za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje je kosovska Vlada uvela, napominjući da je krivica i u Beogradu i u Prištini, ali i u Sarajevu. Ipak, za sada nema nestašice robe i osnovnih potrepština.

"Ovakva radikalna mjera izazvana je uzročno posledičnom vezom i stalnim nadgornjavanjem triju strana, a posebno Beograda i Prištine. Stanje još uvijek nije alarmantno, ali ukoliko ovakva situacija potraje, najugroženiji je mir i životi svih građana Kosova. Apelujemo na sve strane da svojim daljim djelovanjem i retorikom ne podgrijavaju tenzije, već da rade na njihovom smirivanju i saniranju novonastalih problema", rekao je za FOS Slobodan Vujičić, predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova.

Od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine nije obavljen cjelovit popis stanovništva, tako da nije utvrđen tačan broj stanovnika po etničkoj pripadnosti.

"S obzirom da crnogorska zajednica nije ustavna kategorija, na tom popisu nije ni postojala zasebna rubrika za nas, tako da se nijesmo ni mogli izjašnjavati kao Crnogorci. Ukoliko do sledećeg popisa stanovništva ne budemo ustavno priznati postoji opasnost da kao zajednica nestanemo", upozorava Vujičić.

Crnogorci
Foto: Facebook

Dodatni problem predstavlja to što vlasti na Kosovu ne planiraju da popisuju raseljena i izbjegla lica, koja su suštinski i zakonski građani Kosova. To će u nekom od sledećih popisa predstavljati ozbiljnu prepreku u određivanju tačnog broja onih koji se deklarišu kao Crnogorci.

Prije rata na Kosovu, podsjeća Vujičić, Crnogorci su bili najbrojnija zajednica nakon Albanaca i Srba. Primjera radi, na popisu stanovništva u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji 1961. godine bilo je 37.588 Crnogoraca na Kosovu i Metohiji.

"U Crnoj Gori se nalazi preko 5.000 raseljenih Crnogoraca a u Srbiji preko 8.000. U trećoj zemlji se nalazi blizu 4.000, što znači da je trenutni broj Crnogoraca na Kosovu negdje oko 10.000", kazao je Vujičić oslanjajući se na podatke kojima raspolažu u Udruženju Crnogoraca Kosova.

Međutim, zbog toga što Crnogorci nisu ustavno-pravno priznati, kao i zbog ostalih problema, mnogi od tih 10.000 Crnogoraca su se zarad egzistencije svoje djece i porodica uglavnom priključili srpskoj i bošnjačkoj zajednici.

Vujičić kaže da nisu uputili apel za pomoć nadležnim institucijama Crne Gore povodom uvođenja taksi, jer smatraju da je dovoljno što su se u rješavanje ovog problema uključile Evropska unija, NATO i SAD.

"Ukoliko velike sile ne nađu rješenje, bojimo se da će doći do eskalacije sukoba, čime će biti ugrožen mir na ovim prostorima", upozorava on.

Pažin
Privatna arhiva, Facebook

Vujičić sa žaljenjem navodi da nemaju kontakte sa predstavnicima ostalih manjina na Kosovu (Srba, Roma, Bošnjaka, Goranaca, Turaka, Aškalija i Egipćana) kako bi zajednički izvršili pritisak na Prištinu da ukine nerazumne takse i stanovništvu omogući nesmetano snabdijevanje osnovnim namirnicama.

"Nažalost, nijesmo u kontaktu sa ostalim nevećinskim zajednicama na Kosovu po ovom pitanju. Način na koji srpska zajednica pod dirigentskom palicom Beograda vrši pritisak na vlasti u Prištini, u suprotnosti je sa našim ideološkim i političkim stavom",  kazao je Vujičić.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca dodaje kako su ostale nevećinske zajednice uglavnom podržale odluku Vlade Kosova ili se ne oglašavaju po ovom pitanju.

Snažno podržavamo svaki dogovor Beograda i Prištine, pa i podjelu ako vodi miru i stabilnosti

Sve češće se mogu čuti informacije da je dogovorena podjela Kosova (korekcija granice, razgraničenje) u okviru pregovora Beograda i Prištine ka postizanju mirnog rješenja tog dugotrajnog sukoba i potpisivanju sveobuhvatnog pravnog sporazuma.

Naš sagovornik kaže da Udruženje Crnogoraca Kosova i on lično snažno podržavaju svaki dogovor između Beograda i Prištine koji vodi ka postizanju sveukupnog mira i trajnog rješenja ovog vrlo složenog i višedecenijskog sukoba.

"Ukoliko takav sporazum otvara vrata za put ka Evropskoj uniji, i Kosovu i Srbiji, ukoliko promoviše stabilnost i mir u cijelom regionu, niko pa ni mi ne bi mogli biti protiv. Istorijsko pomirenje i trajni mir, samo po sebi donosi stabilnost, prosperitet, ekonomski rast, takvo stanje bi se naravno pozitivno odrazilo na sve građane pa i na crnogorsku zajednicu", zaključio je u razgovoru za FOS Slobodan Vujičić.

Napomenimo da je srpska premijerka Ana Brnabić juče navela da je upotreba Vojske Srbije jedna od opcija na stolu, jer oni ne mogu mirno gledati novo etničko čišćenje i novu "Oluju" nad Srbima, iako se nada da nikada neće morati da je zaista upotrijebe.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari