1
min read
A- A+
Pročitano

Dakić: Crna Gora posvećena izradi koncepta odvraćanja i odbrane

14/01/2020 - 15:56
Autor:Fos Media
87 pregleda

Načelnik Generalštaba brigadni general Dragutin Dakić učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se održava 14. i 15. januara u Briselu.

foto

Foto: Ministarstvo odbrane

Dakić je iskazao podršku daljem razvoju NATO koncepta odvraćanja i odbrane, kao i konceptu ratovanja, koji će predstavljati osnov za izradu plana procjene sadašnjih i budućih izazova Alijanse.

Načelnik Generalštaba VCG naglasio je da će Crna Gora ostati posvećena finalnoj izradi koncepta odvraćanja i odbrane, zahvalivši se na transparentnosti i konsultacijama koju je SHAPE imao sa članicama Alijanse.

Sjednicu je otvorio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je istakao posvećenost i opredijeljenost saveznika za zajedničko dijeljenje tereta i dostizanje dogovorenog nivoa izdvajanja za odbranu.

foto

Načelnici generalštabova imali su priliku da sa Stoltenbergom diskutuju i razmjene mišljenja o prioritetnim pitanjima i izazovima sa kojima se NATO susrijeće.

Komandanti misija “Resolute Support”-Avganistan, “NMI”- Irak (Nato Mission in Iraq) i “KFOR”-Kosovo predstavili su načelnicima generalštabova izazove, procjene i planove budućeg rada u njihovim zonama odgovornosti. 

Tokom diskusije o NATO konceptu za odvraćanje i odbranu evro-atlantske oblasti i konceptu ratovanja, koji su proistekli iz nove NATO vojne strategije, postavljeni su vojni prioriteti kao i njihov pristup trenutnim i budućim prijetnjama. Sve ovo omogućiće NATO komandantima pravovremeno reagovanje u bezbjednosno promjenjivim okruženjima.

Na sjednici načelnici generalštabova diskutovaće o konceptu NATO odvraćanja i odbrane Evro-atlanstke oblasti, operacijama, misijama i aktivnostima koje Alijansa sprovodi u svojoj zoni odgovornosti. Plan je da posljednjeg dana komiteta usvoje  zaključke, definišući prioritete djelovanja u narednom periodu.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari