2
min read
A- A+
Pročitano

Demokrate pokreću postupak za ukidanje odluka o dodjeli stanova funkcionerima

13/08/2019 - 13:49
Autor:Fos Media
262 pregleda

Demokratska Crna Gora pokrenuće postupak za ukidanje, kako se navodi, nezakonitih odluka o dodjeli stanova funkcionerima i državnim službenicima.

Foto: demokrate

Foto: Demokrate

Kako je saopšteno, poslanici Demokratske Crne Gore već su podnijeli predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o održavanju stambenih zgrada, koji, kako su naveli iz te partije, na mala vrata uvodi mogućnosti privilegovanja funkcionera i to uz diskriminisanje svih ostalih kategorija stanovništva. 

Kako su kazali iz Demokratske Crne Gore, sa obzirom na to da je taj predlog potpisalo pet poslanika, on će se morati u hitnoj proceduri razmatrati.

“Demokratska Crna Gora pokrenuće i postupak ukidanja odluke o dodjeli stanova (Kemalu) Purišiću i (Dragoljubu) Draškoviću, kao i svima ostalim koji su nezakonito dobili stan od države pod privilegovanim uslovima”, kaže se u saopštenju.

Iz te partije rekli su da je prekršena Odluka o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera koji nalaže da se rješavanje stambenih potreba funkcionera vrši primjenom i kriterijuma postojeće stambene situacije. 

“Na taj kriterijum, nije neophodno detaljnije obrazlagati, Vlada se nije ni osvrnula. Da jeste, kako bi bilo moguće da se stambeni kredit dodijeli i osobi koja već ima tri stana i tri poslovna prostora”, kazali su iz Demokratske Crne Gore. 

Kako su naveli, funkcioner ima pravo na rješavanje stambene potrebe pod uslovom da on ili član njegovog domaćinstva nema stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini ili da ima stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini neodgovarajuće površine. 

Iz Demokratske Crne Gore kazali su da Drašković ne potpada ni pod jednu kategoriju koja je propisana Odlukom i da je protivpravno dobio stan, jer je u momentu dodjele već imao kuću površine 110 metara kvadratnih (m2) u Nikšiću i stana površine 52 m2. 

“Takođe, i Purišić dobija stan iako ima već adekvatno riješeno stambeno pitanje. On je, prethodno, imao stan površine 108 m2, ali i građevinsko zemljište površine 393 m2 i poslovni prostor površine 40m2”, precizirale su Demokrate.

Kako su dodale, to se sve dešava u okolnostima kada u Crnoj Gori ima oko 18,43 hiljade podstanarskih domaćinstava. 

Navodi se da je svako deseto domaćinstvo u Crnoj Gori podstanarsko i da ta domaćinstva stambenu potrebu ne mogu riješiti u okolnosti u kojoj stan treba da plate deset puta skuplje nego neki funkcioner. 

“Vlast Demokratske partije socijalista je definitivno izabrala pogrešan trenutak da i kapom i šakom stambeno zbrinjava svoje funkcionere i pravosudne instance. Utoliko prije što oni od svega što rade, najbolje - stanuju. Neki u po čak četiri stana”, istakli su iz Demokratske Crne Gore.

Iz te partije su naveli da je u Podgorici svako osmo domaćinstvo podstanarsko. 

Iz Demokratske Crne Gore pitali su koliko ima podstanara među penzionerskom populacijom. 

Dodaju da, na primjer, samo na Cetinju ima 300 penzionera koji žive kao podstanari.

“Svojevremeno je samo bivši gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša nosio nadimak "komšija svih Podgoričana", što je aluzija na broj stanova u čijem je posjedu, a danas vidimo da je takvih komšija po Podgorici i Crnoj Gori mnogo više”, rekli su iz Demokratske Crne Gore. 

Kako su dodali, zanimljivo bi bilo sprovesti anketu među podstanarskim domaćinstvima i vidjeti kako oni gledaju na činjenicu da za isti novac za koji bi oni mogli da kupe jedan stan, neki funkcioner može kupiti deset. 

“Ili kako majke, kojima su ukinute naknade za troje i više djece, gledaju na činjenicu da su stanovima čašćeni i onaj koji im je naknade smanjio i onaj koji ih im je, na kraju i potpuno ukinuo”, naveli su iz Demokratske Crene Gore.

Demokrate dodaju da ne postoji adresa sa koje se nije čula osuda ovakvih dodjela stambenih kredita.

“Nekad je postojao princip: "Imaš kuću, vrati stan", a sada je očito na snazi: "Imaš tri stana, uzmi još koji", zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari