2
min read
A- A+
Pročitano

DF: Brajović da sazove sjednicu Skupštine

06/04/2020 - 21:53
Autor:Fos Media
173 pregleda

Poslanički klub Demokratskog fronta (DF) pozvao je predsjednika Skupštine, Ivana Brajovića da sazove sjednicu Skupštine Crne Gore.

aa

Foto: FOS Media

"Još jednom tražimo od Ivana Brajovića da sazove sjednicu Skupštine Crne Gore, koja je dužna građanima ove zemlje da o aktuelnoj situaciji raspravlja, donosi odluke, nudi rešenja i uzme za sebe onu ulogu koja bi u državi trebalo da joj pripada a ne da u potpunosti prepušta istu Vladi, NKT-u i ostalim nižerangiranim institucijama", saopštio je poslanički klub DF-a.

Klub poslanika DF-a kaže da su se prema aktuelnoj situaciji od samog početka ponijeli "veoma odgovorno i prema građanima, u smislu očuvanja njihovog zdravlja ali i prava koja imaju, i prema državi, tj. njenom Ustavu, zakonima i instituacijama, iako smo, nerijetko, označeni od strane režima kao njeni protivnici, što naravno nije istina."

"Poslanički klub DF-a dao je donacije zdravstvenom sistemu, obezbjedio kroz svoje diplomatsko djelovanje pomoć koji bi dale prijateljske države ali je već prvu takvu pomoć koju je pripremila  Srbija vlast Crne Gore odbila. Zbog toga je izostalo naše ponovno obraćanje Srbiji i drugim državama - istorijskim saveznicima naše zemlje. U međuvremenu smo dali konkretne predloge kako da se pomogne građanima u ovom kriznom periodu i hitno pošalje novčana pomoć u iznosu od 222 eura svakom punoljetnom građaninu i uruči paket pomoći u robi široke potrošnje svakoj porodici u Crnoj Gori. Tražili smo da ta pomoć bude ista onakva kakva je uručena porodicama u opštini Tuzi jer se pokazalo da je to pomoglo samoizolaciju i da je u toj opštini zaustavljeno širenje infekcije. Vjerujemo da je cilj svih nas da takvim mjerama zaustavimo širenje virusa i u drugim opštinama", rečenoj ei z DF-a.

Kažu da je na više Kolegijuma Skupštine Crne Gore, na kojima su pored šefa njihovog poslaničkog kluba, Milutina Đukanovića, učestvovali i drugi njihovi funkcioneri, DF tražio da se uvođenje privremenih mjera uskladi sa Ustavom, da se zvanično proglasi vanredno stanje i sazove Skupština Crne Gore. 

"Na više naših inicijativa da se održi sjednica Skupštine Crne Gore predsjednik Skupštine Ivan Brajović, kome je to dužnost da uradi, nije želio da poštuje Ustav i zakon. Šta je razlog ovakvog čudnog ponašanja predsjednika Parlamenta ostaje da analizira naša javnost. Brojni parlamenti u regionu i ostatku Evrope imaju redovne sjednice i raspravljaju o situaciji nastaloj širenjem epidemije Korona virusa- Kovid19, i tamo državni organi podnose izvještaje, raspravlja se o budućim mjerama, otklanjaju se uočeni nedostatci i javnost blagovremeno informiše o svemu preko njihovih predstavnika. U crnogorskom slučaju nekakav NKT, koji je uglavnom sastavljen od članova predsjedništva DPS je preuzeo, suprotno Ustavu, funkciju Skupštine i pokušava od naroda da sakrije sve nedostatke u borbi protiv ove infekcije. DF se plaši da su u pritisku na predsjednika Skupštine, da ne zakaže sjednicu, od strane DPS korišćena nedozvoljena sredstva ucjene i prinude, jer nema drugog objašnjenja za ovakvo njegovo protivzakonito ponašanje", zaključeno je u saopštenju.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari