1
min read
A- A+
Pročitano

DF nakon konsultacija sa Amfilohijem: Pravoslavnu Novu godinu slavićemo u Hramu

11/01/2019 - 14:01
Autor:Fos Media
669 pregleda

Demokratski front će pravoslavnu Novu godinu dočekati i proslaviti u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, navodi se u saopštenju te partije.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

"Demokratski front je upravo dobio rešenje kojim podgorička lokalna uprava zabranjuje organizaciju Srpske nove godine na centralnom trgu. Nakon konsultacija sa mitropolitom Amfilohijem odlučili smo da ne prihvatamo eventualne rezervne lokacije, i da ne pristajemo da nas bilo ko ponižava, već se opredjeljujemo da Srpsku novu godinu proslavimo i dočekamo u Hramu Hristovog Vaskrsenja gdje će u ponoć biti služen Moleban. Pravoslavna zajednica će širom Crne Gore, kao i svake godine, uprkos raznim opstrukcijama, proslaviti Srpsku novu godinu na tradicionalan način i niko ih u tome ne može spriječiti", navodi se u saopštenju DF i dodaje: 

"Mi nikada nećemo pristati da budemo građani drugog reda, a upravo je to lokalna uprava ovim potezom željela. Nismo primijetili da je bilo ko sprečavao da se na ovom prostoru proslavi kalendarska Nova godina, niti su tada smetale kućice na trgu koje se sada koriste kao naivni izgovor da se nama zabrani proslava Srpske nove godine. Evidentirali smo i ranije, u više navrata, antisrpsko ponašanje Ivana Vukovića, ali ovo sad ima i dozu bezobrazluka zato što se potpuno jasno koriste različiti aršini za organizaciju ova dva dočeka."

Kako navode u saopštenju: " U programu Podgoričkog prazničnog bazara” jasno piše da on traje od 19. decembra do 10. januara, a naknadno je produženo do 15. "kako bi se to iskoristilo kao jeftini izgovor za zabranu održavanja naše proslave. Jasna nam je namjera ovdašnjeg zakašnjelog brozoida u liku gradonačelnika, da ovakvim potezima pojača diskriminaciju nad srpskim narodom i pravoslavnom zajednicom u Crnoj Gori."

"Konstatujemo da je Ivan Vuković ovo učinio po nalogu istog onog koji je nedavno poslanike DF „stavljao u zatvore“ i napravio da Crna Gora ostane zarobljenik stalnih konflikata i nesporazuma, po već uhodanim linijama podjela – nacionalnih, vjerskih i socijalnih… Dakle, uloga ovog gradonačelnika svedena je na to da bude upamćen po tragikomičnom gašenju svijetla na zgradi opštine na stogodišnjicu održavanja Velike skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i  zabrani dočeka Srpske nove godine na glavnom gradskom trgu. Eto, to su dometi ovoga ,,doktora” koji je za tako kratko vrijeme uspio da se izbori za mjesto jednog od vodećih antisrba u Crnoj Gori. Da ne zaboravimo, još uvijek ima dilemu da li je Belgija članica NATO-a, ali nema dilemu da treba uraditi neki nesojluk svojim komšijama Srbima i drugim pravoslavcima", zaključeno je u saopštenju Demokratskog fronta.

 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari