1
min read
A- A+
Pročitano

Drljević: Reforme u vladavini prava apsolutni prioritet

08/10/2019 - 14:54
Autor:Fos Media
36 pregleda

Reforme u oblasti vladavine prava, kao ključnoj za dalji demokratski razvoj crnogorskog društva i napredak u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), apsolutni su prioritet svih crnogorskih institucija, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

foto

On je, na početku dvodnevnog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i Evropske komisije, rekao da je dalje unapređenje vladavine prava i sveopšteg demokratskog sistema trajan i zahtjevan zadatak.

„Ali, bez obzira na izazove, Crna Gora ostaje visoko motivisana i bezuslovno predana ostvarenju tog cilja“, istakao je Drljević.

On je poručio da je, kao rezultat intenzivnih reformskih aktivnosti u oblasti vladavine prava, do sada ispunjena većina od ukupno 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, koja se prevashodno odnose na unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira.

Drljević je ukazao da je u posljednjem Izvještaju o napretku konstatovano da je ostvaren početni bilans rezultata u oblasti borbe protiv korupcije na visokom nivou, pranja novca, finansijskih istraga i oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

„Ove ocjene nas nijesu uljuljkale, već smo se s novom energijom i entuzijazmom usredsredili na otklanjanje nedostataka prepoznatih u Izvještaju. Intenzivirali smo rad Savjeta za vladavinu prava, Pregovaračke grupe, kao i svih radnih grupa za vođenje pristupnih pregovora, preko kojih redovno nadgledamo sprovođenje preporuka iz Izvještaja“, rekao je Drljević.

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner, ocijenio je pozitivnom činjenicu da je institucionalni okvir u oblasti vladavine prava potpun, a zakonski uglavnom uspostavljem.

On je istakao da je sada važno da kompletan sistem vladavine prava bude usmjeren na ostvarivanje konkretnih rezultata.

Ti rezultati će, dodao je, pokazati jak kapacitet i snagu institucija, uz transparentnost i dalje unapređenje dobrih odnosa sa civilnim drutvom i ostalim akterima uključenim u sprovođenje akcionih planova iz oblasti vladavine prava.

„Stalno ponavljamo da Crna Gora treba da ide ka proaktivnim aktivnostima i reformskim mjerama, pogotovo u oblastima medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i trgovine ljudima, kako bi se zadovoljila privremena mjerila za poglavlja 23 i 24, koja su prioritet za Crnu Goru u pristupnim pregovorima“, rekao je Haglajtner.

Tokom dvodnevnog sastanka Pododbora, starješine crnogorskih organa nadležnih za pitanja iz okvira Pododbora sa predstavnicima EK razgovaraće o ostvarenim rezultatima, kao i aktivnostima preduzetim u cilju sprovođenja neophodnih reformi.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari