2
min read
A- A+
Pročitano

GA: Na javnoj sceni nema dijaloga

14/09/2018 - 11:44
Autor:Fos Media
33 pregleda

U Crnoj Gori dijaloga na javnoj sceni gotovo, a retorika je sve oštrija, saopšteno je iz Građanske alijanse povodom Međunarodnog dan demokratije. Oni navode da akteri političkog života sve češće biraju tenzije za "modus operandi".

a

Foto: Ilustracija

„Strukture vlasti grade čitav set animoziteta prema civilnom sektoru i nezavisnim medijima, a njihova nezainteresovanost za jačanje alatki e-participacije i e – demokratije i neprepoznavanje njihovih benefita je hronično stanje“, rekli su iz GA. 

Oni smatraju da se namjerno zanemaruje šansa da se građani direktno uključe u proces odlučivanja.

Iz GA su ocijenili da je Međunarodni dan demokratije pravi momenat da se društvo podsjeti na važnost demokratskih procesa od kojih mnogo zavise svi procesi, a posebno kvalitet života. 

„Iako smo danas nužno fokusirani na egzistencijalna pitanja, ne smijemo zanemariti da su ona tijesno povezana sa razvojem demokratskih kapaciteta i jednake napore moramo uložiti kako bi donosioce odluka primorali da te kapacitete razvijaju“, kaže se u saopštenju. 

Iz GA su kazali da ukoliko pojedinci i zajednica postanu nezainteresovani za procese i pasivni u odnosu na kršenja demokratskih principa, onda će oni koji imaju mandat da upravljaju tim procesima biti bez kontrole, a posljedice neizbježne.

„Retorika predstavnika izvršne vlasti je uz svesrdnu pomoć opozicije, na najboljem putu da izliže i obesmisli sam pojam i definiciju demokratije, riječi koja se koristi sve više, u svim segmentima javnosti, bez implementacije i shvatanja njenog značaja“, smatraju u GA. 

Prema njihovim riječima, prava slika ukupnog stanja može se stvoriti nakon analize dokumenata međunarodnih institucija koje posmatraju stanje demokratije u Crnoj Gori. 

„Njihov stav je nedvosmislen. U Crnoj Gori primjetan je preveliki uticaj vladajuće partije na nezavisne institucije“, navodi se u saopštenju.

Iz Evropske komisije, kako su kazali, naročito naglašavaju slučaj političkog miješanja članova izvršne i zakonodavne grane vlasti u nezavisno funkcionisanje zvaničnika pravosuđa i policije.

Kako se navodi, prema godišnjem izvještaju Fridom hausa demokratija širom Balkana poboljšala se od 2005. do 2010. godine, ali je sada u padu. 

„U istom dokumentu navodi se da je lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, taj koji je zarobio državu pretvarajući je u mehanizam koji mu služi za jačanje partije i da je nacionalističko podstrekivanje, koje je dovelo do sukoba u Jugoslaviji, ponovo omiljeni rječnik političara“, kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da je njemačka Bertelsman fondacija u svom izvještaju navela da je sukob između institucija rezultat duboke politizacije i postaje vidljiviji u vremenu političke krize.

Evropska komisija (EK), kako su kazali, u izvještaju o Crnoj Gori ocijenila je da je potrebno razmotriti sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva,prenosi Mina.

„U tom dokumentu se navodi da je Skupština, bez odgovarajućih javnih konsultacija, usvojila set zakona koji samo djelimično odgovaraju na preporuke Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS)“, dodaje se u saopštenju. 

Kako se navodi, najznačajnija pitanja u vezi sa ljudskim pravima, prema Izvještaju o ljudskim pravima za Crnu Goru za prošlu godinu Stejt dipartmenta, su upotreba sile policije i zatvorskih stražara radi priznanja i dobijanja informacija od zatvorenika, nedostatak sudske nezavisnosti, povrede slobode medija, korupcija, nasilje nad LGBT osobama i izveštaji o prisilnom radu i dječjem radu. 

„Nekažnjivost je ostala problem, jer Vlada nije sankcionisala zvaničnike koji su počinili zloupotrebe ljudskih prava“, saopšteno je iz GA.

Prema indeksu demokratičnosti, kako su naveli iz GA, u istraživanju Ekonomista, Crna Gora se svrstava među države sa blagim hibridnim režimom i ocjenom između pet i šest, odnosno na najmanjem nivou od referenduma. 

„U izvještaju se navodi da je Đukanović osvojio predsjedničke izbore nastavljajuć́i više decenija dugu političku dominaciju, kao i da je političke protivnike nastojao da diskredituje optužujuć́i ih da su uključeni u planiranje državnog udara 2016. godine“, kaže se u saopštenju.

U GA smatraju da je demokratija svedena na riječ.

Oni su podsjetili da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 2007. godine proglasila 15. septembar za Svjetski dan demokratije, podstičući zemlje članice da jačaju nacionalne programe posvećene promociji i konsolidaciji demokratije.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari