1
min read
A- A+
Pročitano

Ivanović sa Karlsbergsom: CG posvećena jačanju globalne stabilnosti

10/01/2019 - 16:10
Autor:Fos Media
80 pregleda

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović sastao se danas u Rigi sa sa političkim direktorom Ministarstva odbrane Letonije Janisom Karlsbergsom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Foto

Foto: Ministarstvo odbrane

''Sagovornici su iskazali spremnost za unapređenje odbrambene saradnje dvije zemlje na polju odbrane, koja je inicirana 2008. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

''U fokusu razgovora Ivanovića i Karlsbergsa bila je predstojeća posjeta Letoniji ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića, kao i nedavno upućivanje Izviđačkog odjeljenja Vojske Crne Gore u misiju ojačano prisustvo NATO na Istoku (eFP, enhanced Forward Presence). Ivanović je kazao da naša zemlja prisustvom u Letoniji dokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a ujedno unapređuje operativne sposobnosti i interoperabilnost Vojske Crne Gore.

''Ivanović je informisao Karlsbergsa o modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore, o progresu implementacije Ciljeva sposobnosti, promovisanju evroatlantskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana, kroz sprovođenje NATO politike „otvorenih vrata“, kao i o pružanju podrške zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva. On se i zahvalio na podršci koju je Republika Letonija pružila u usavršavanja crnogorskih oficira i službenika Ministarstva odbrane na Baltičkom odbrambenom koledžu.

Karlsbergs je istakao da se Crna Gora dokazuje kao pouzdan i kredibilan saveznik i naglasio da će Letonija nastaviti da podržava Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija. On je  ocijenio da je doprinos Crne Gore eFP misiji još jedan dokaz crnogorske posvećenosti jačanju globalnog mira i stabilnosti.

Dvoje kolega su razmijenili mišljenja i o savremenim bezbjednosnim prijetnjama i stabilnosti balkanskog i baltičkog regiona, naglašavajući značaj zajedničkog suprotstavljanja izazovima kroz aktivan nacionalni doprinos kolektivnom sistemu odbrane.

Ivanović se sastao i sa ambasadorom Edgarsom Skujom, generalnim direktorom za bezbjedonosnu politiku i međunarodne organizacije u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Letonije, sa kojim su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji. Zaključeno je  da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou'', zaključuje se u saooštenju.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari