3
min read
A- A+
Pročitano

Marković u Bundestagu: Presuda u slučaju pokušaja terorizma dokaz da je sudstvo imuno na sve pritiske

15/05/2019 - 16:21
Autor:Fos Media
554 pregleda

''Izricanje presude u procesu za pokušaj terorizma odnosno destabilizacije CG u cilju njenog odvraćanja od puta u NATO dokazalo da je sudstvo imuno na sve pritiske'', poručio je premijer Crne Gore Duško Marković u Bundestagu.

Foto

Foto: Gov.me

On je informisao Odbor o reformama koje Crna Gora sprovodi pri čemu se posebno zadržao na pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala.

„Evidentno je da organizovani kriminal gubi bitku sa državom, institucije su sve jače i efikasnije: ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna. Želim da zahvalim vašoj zemlji na podršci u jačanju vladavine prava koja će uskoro rezultirati slanjem vaših eksperata u Ministarstvo pravde i crnogorsku policiju, a koju smo u Ministarstvu pravde imali i u prethodnim godinama", rekao je Marković.

Sudska vlast je ojačala svoje kapacitete i podigla nivo efikasnosti i ažurnosti, rekao je Marković dodajući da je i primjer prošlonedjeljnog izricanja presuda u procesu za pokušaj terorizma, odnosno destabilizacije Crne Gore u cilju odvraćanja od puta u NATO dokazalo da je sudstvo imuno na pritiske spolja i da je profesionalno obavilo svoj posao u najkompleksnijem sudskom procesu u novijoj istoriji našeg pravosuđa.

„Privlači pažnju jedna diskrepanca koja se na prvi pogled teško može objasniti. EU i zapadne zemlje su najveći ulagači i donator na Zapadnom Balkanu. Iz regiona često čujemo glasove kako EU mora biti prisutnija na Zapadnom Balkanu. A evo kako to izgleda u posljednjih deset godina: više od osam milijardi investicija, trgovina udvostručena i prelazi preko 49,5 milijardi. EU je glavni trgovinski partner regiona i čini 73% njegove trgovine, a region je povećao i izvoz u EU za 142%. Poruke o vladavini prava nijesu jedine važne poruke koje se, s pravom, moraju slati – ali naš građanin želi prije svega da bolje živi i osjeti te benefite. EU mora da bude više prisutna u javnosti u ovom smislu i šalje jasne poruke našim građanima koliko ulaže u naš razvoj i njihov bolji život", rekao je Marković obraćajući se Odboru.

Predsjednik Vlade je zahvalio Njemačkoj na podršci našim reformama i rekao da CG raduje sve veće interesovanje i prisustvo investitora iz Njemačke te da Crna Gora želi Njemačku kao partnera, ali i uzor i objektivnog posmatrača prilika.

„Mi ne želimo partnerstvo sa Njemačkom samo zbog podrške i investicija nego zbog demokratskih vrijednosti, uključujući i one koje se tiču korporativnih i poslovnih standarda u cilju jačanja domaće poslovne kulture koja još trpi posljedice starog sistema'', rekao je Marković.

Govoreći o procesu naše evropske integracije predsjednik Marković je rekao da Crna Gora ne kalkuliše: „Naša orijentacija i kurs je jasan. Mi smo zemlja koja se u svim slučajevima pridružuje zajedničkoj, vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU i koja se pokazala kao odgovorna članica i pouzdan saveznik u NATO-u", poručio je predsjednik Vlade.

Kada je o politici njegove Vlade Marković je rekao da najvažnijim dostignućem u protekle dvije godine mandata ove Vlade smatra ekonomski rast koji je premašio sva očekivanja.

„To nećete uvijek naći u izvještajima kada se govori o Crnoj Gori. Da ilustrujem ovu tvrdnju upoznajući vas sa rezultatima ekonomske politike u posljednje dvije godine. Ostvarili smo stope rasta po prosječnoj stopi od 4,9 odsto i to gotovo u svim sektorima od turizma, energetike, poljoprivrede, industrije, trgovine, što u prošlosti nije bio slučaj. Stopu nezaposlenosti smo smanjili za preko 6 posto i povećali broj zaposlenih za preko 17.000. U prvom kvartalu ove godine parametri su već bolji nego u u isto vrijeme prošle godine. Već dvije godine bilježimo stabilnost javnih finansija i tekuću potrošnju finansiramo iz izvornih prihoda. U ovom trenutku Crna Gora je veliko gradilište sa veoma značajnim projektima u kapitalnoj infrastrukturi i za naše prilike velikim prilivom stranih direktnih investicija preko milijardu i petsto miliona eura. Prepolovili smo budžetski deficit i ne postoji bojazan za održivost naših javnih finansija. Cilj nam je da obezbijedimo kontinuitet ovako visokih stopa rasta, da u 2020. godini ostvarimo budžetski suficit, obezbijedimo opadajući trend javnog duga, povećamo zaposlenost i standard stanovništva", kazao je Marković.

Govoreći o medijskoj sceni premijer je rekao da Vlada u svojoj nadležnosti radi sve što je moguće da popravi ambijent, uključujući unapređenje zakonskog okvira koristeći ekspertizu i savjetovanje OEBS-a i Savjeta Evrope", rekao je on.

Marković je zaključio obraćanje ocjenom da Crna Gora nije država koja je ugrožena svojim trenutnim izazovima slabostima. „O tome govore veoma snažna fakta: članica smo NATO, predvodnik procesa integracije u EU, izvoznik smo stabilnosti i najbrže rastuća ekonomija u regionu. Složićete se, ipak ne bi u posljednjih dvanaest godina mogli ostvariti ove rezultate da je realno stanje drugačije ili na nivou percepcije u pojedinim važnim oblastima", rekao je Marković.

Predsjednik Odbora za EU Bundestaga Gunter Kirhbaum prilikom susreta sa Markovićem kazao je da je Crna Gora napravila izvanredan napredak, ali i da je ostalo još dosta toga da se uradi.

''Veoma nam je drago što nam je premijer Duško Marković gost. Ističem da je Crnaa Gora pravila izvanredan napredak. Ostaje i dosta toga i da se još uradi'', kazao je Kirhbaum.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari