2
min read
A- A+
Pročitano

Ko je novi opozicioni lider Aleksa Bečić?

09/05/2017 - 16:50
Autor:Fos Media
2512 pregleda

Lider Demokrata Aleksa Bečić, nakon lokalnih izbora u Herceg Novom prećutno je dobio titulu opozicionog lidera, pa se već drugi dan spekuliše - ima li Bečić snage da ujedini opoziciju koja je decenijama neujedinjena. 

Aleksa Bečić

foto: sputnik

Bečić je bio dio Socijalističke narodne partije (SNP), vodeće opozicione partije u Crnoj Gori na čelu sa Srđanom Milićem i Snežanom Jonicom. Nakon tri loma te partije, ona je vremenom gubila status lidera u opozicionim krugovima, a do raskola je, simobilično, došlo 5.oktobra 2014. kada je Glavni odbor stranke donio odluku o sazivanju Kongresa na kom će biti odabran novi predsjednik. Nešto kasnije, ti tutilu odnosi Milić. Bečić i Aleksandar Damjanović su na stranačkom kongresu 23. novembra u Beranama osvojili 141, odnosno 80 glasova prisutnih delegata, dok je Miliću pripao novi mandat šefa stranke sa  273 glasa. 

Tada, Bečić je poručio: "Ovo je prvi i posljednji put da budem pobijeđen uz pomoć centara moći koji su izvan SNP-a". 

Za Bečićem ostaje više od deset godina aktivizma u Odboru mladih SNP-a, bio je član Opštinskog odbora Glavnog grada. Već 2010. godine postaje odbornik u Skupštini glavnog grada, a iste godine ulazi u članstvo Glavnog i Izvršnog odbora. Dvije godine kasnije, 2012, napreduje do pozicije potpredsjednika Odbora SNP-a, Podgorice da bi se godinu našao i na poziciji portparola. SNP je tada jednoglasno podržao Bečićevu kandidaturu za nosioca izborne liste na lokalnim izborima u Glavnom gradu. 

Upravo tada do izražaja dolazi Bečićevo poznavanje lokalne problematike, pa pažnju medija posebno privlači u TV duelima sa kandidatom DPS-a, Slavoljubom Stijepovićem. 

bwa

Ubrzo Bečić i zvanično napušta SNP zbog, kako kaže, nepovjerenja u Milića i Jonicu koja je, kako je više puta isticao, kreirala prljave kampanje protiv njega.

Tada, Bečić je poručio: "Ovo je prvi i posljednji put da budem pobijeđen uz pomoć centara moći koji su izvan SNP-a". 

Uspon sa Demokratama

U aprilu 2015. formirao je Demokrate, da bi već iduće godine na parlamentarnim izborima osvojio devet mandata, odnosno 10,5 odsto glasova, što je za analitičare predstavljalo iznenđanje. 

cdt
Foto: CDT

Sada, Demokrate imaju vlast u Kotoru i Budvi, a na nedavno održanim izborima u Herceg Novom osvojili su devet mandata. 

Demokrate su dobile poziciju gradonačelnika u Kotoru gdje su imali 5 mandata i Budvi gdje su osvojili 7 mandata. Prema današnjim medijskim navodima, to mjesto zauzeće i u Herceg Novom.

Lider čini partiju?

Prema sociološkim analizama, građani se češće vežu sa samog vođu nego sa partijski program i njegove članove. Ipak, princip gdje sam partijski šef prisustvuje terenu u formi "door to door" nije tipičan primjer partija u Crnoj Gori.

"Ovaj metod koji primjenjujemo od svog osnivanja i kojim smo, da budemo iskreni, i formirali našu demokratsku porodicu, jedini je rcept za uspjeh i za pobjedu nad DPS-om. Ne pobjeđuje se DPS sa press konferencija, iz salona, kafića, kladionica, već se mora ući među građane. Nama je to zadovoljstvo, jer nemamo čega da se plašimo, a sve više je pravo zadovoljstvo i građanima kad se pojavimo na njihova vrata", kazao je prethodno funckioner te partije, Boris Bogdanović za FOS.

Demokrate su do sada nastupali jedinstveno na čelu sa Bečićem kao primjerom "harizmatskog lidera" koji je vrlo zastupljen u narodu. Jaka liderska uloga unutar partije karakteriše i Demokratsku partiju socijalista (DPS) na čelu sa Milom Đukanovićem, ali analitičari smatraju da te dvije figure nijesu primjer za poređenje. 

Bečić

"Ipak, pretjerano bi bilo porediti Bečiča sa Đukanovićem. Đukanović je političar stare garde, neki bi rekli i prevaziđene, koji ne produkuje novu energiju", kazao je koordinator u Centru za građansko obrazovanje, Damir Nikočević za FOS. 

Može li Bečić da ujedini opoziciju?

Demokratski front (DF) pozvao je juče Bečića da uputi prvi korak ka ostalim opozicionim partijama i ujedini nepomirljivu opoziciju kako bi kao takva bila spremna za sljedeće predsjedničke izbore iduće godine. 

Kako ističe funkcioner te partije, Milutin Đukanović, Bečić treba da u toku sedmice sazove opoziciju kako bi se za početak formirala vlast u Herceg Novom, a zatim i na državnom nivou. 

 

Anđela Đikanović

 

Komentari