3
min read
A- A+
Pročitano

Koalicija u BD nema smisla? Crnogorska trpi, DF "čašćava"

30/08/2019 - 15:45
Autor:Anđela Đikanović
414 pregleda

Večeras će biti poznata sudbina vlasti u budvanskoj Opštini. Dok gradonačelnik Marko Carević nije zabrinut ovim povodom, predsjednik Opštinskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović nema komentar na navode Carevića koji je ocijenio da ulazak i izlazak Crnogorske neće uticati na koaliciju.

Foto: rtv budva

Foto: rtv budva

"Nemam komentar na tu izjavu", kratko nam je rekao Bulatović navodeći da neće da prejudicira večerašnji sastanak.

Politički analitičar Boris Marić ocijenio je da u Budvi na svakodnevnom nivou imamo vrlo kontradiktorne informacije.

"Opoziciona vlast je u Budvi do sada ispoštovola međusobne dogovore i pored ozbiljnih mimoilaženja u jednom periodu. Politička kriza i prestrojavanja na opozicionoj sceni ključni su uzrok krize vlasti u Budvi, a ukupan pad kulture političkog dijaloga svoj izraz je dobio i u ovoj lokalnoj samoupravi. Problem je i to što nijedna od politickih struktura nije spremna za izbore u Budvi", naveo je Marić za FOS. 

maric

Foto: crnagora.me / crnogorska

Kako je istakao, u ovom momentu je teško reći kakav će biti konačan epilog, ali je, dodaje, činjenica da će u bitnom zavisiti od procjene partijskih centrala.

Vukadinović: Bez učešća u vlasti Crnogorska teško da može i postojati

Politčki analitičar Srđan Vukadinović ocijenio je da ova koalicija kao ideološki i politički heterogena, od početka njene uspostave, nije imala i nema nikakvog smisla u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Budve već isključivo za pojedince iz ovih grupacija koji su njenim sklapanjem dobili određene benefite.

"Bez Crnogorske ne bi bilo vlasti u budvanskom parlamentu, poslije neshvatljivih zahtjeva pojedinaca koje su se predstavljali kao nezavisni odbornici, a zapravo su oteli mandat političkoj grupaciji na čijoj listi su ušli u budvanski Parlament. Sa svoja tri odbornika Crnogorska je, poslije jedne paralize, doprinijela formalnom formiranju vlasti u Budvi. I to na inicijativu DF-a ova partija je nadomjestila potrebnu većinu. Ali, kako je vrijeme sve više odmicalo navedene suprostavljenosti su sve više postajale kamen spoticanja, a zahtjevi za učešće u različitim oblicima vlasti na nivou Budve postajali sve nepodnošljiviji. Danas DF čašćava Crnogorsku najgorim mogućim kvalifikativima, a ova sve to trpi ne radi održanja bilo kakve većine i njenog (ne)funkcionisanja, već radi golog opstanka u vlasti. Bez učešća u vlasti u lokalnom Parlamentu Crnogorska kao jedna lokalna stranka, i to isključivo budvanska, teško da bi mogla i postojati. Tako da ta koalicija nema smisla danas ne samo zbog već naprijed navedenih heterogenosti, nego i zbog minimuma (ne)trpeljivosti koje nečije (ne)dostojanstvo može izdržati u komunikaciji sa nekim drugim", pojasnio je Vukadinović.

On smatra da su sve lokalne vlasti koje čini opozicija u Crnoj Gori, pored budvanske, i one u Kotoru i Herceg Novom, formirane isključivo na netrpeljivosti prema DPS-u , te da je to svima zajednički imenitelj i "programski" veznik.

"Naravno da takva politička namjera nije i ne može biti dugog vijeka. Kada se uspostavi takva vlast onda prvih dana po njenom formiranju nastaju problemi. Da mogu nastati ti problemi sve su stranke koje ulaze u tako heterogenu i neprirodnu koaliciju znale unaprijed. Ali, namjera da se ide bez DPS-a,  pa kako god bilo je nadjačala logiku situacije političkog vladanja. Sve vrijeme od njenog formiranja za nešto više od dvije i po godine situacija u budvanskom parlamentu je bila na ivici konfliktnosti i nemogućnosti rada i donošenja odluka".

Šta bi izlazak iz koalicije značio za vlast u Budvi?

"Ukoliko lični interesi i ego Crnogorske nisu toliki da su pojedinci iz ove stranke sa njima potpuno zaslijepljeni, onda je najbolji izlazak iz dugogodišnje agonije građana Budve kraj ove koalicije, a samim tim i vlasti.  Tim prije, što se i DF osipa u lokalnom Parlamentu, pa je sa sedam odbornika u Budvi spao na četiri. Pri tome, nova vlast se ne bi smjela formirati nekim novim pregrupisavanjima, koji imaju elemenata političke trgovine, kao što je bio slučaj u Kotoru. Nova vlast u Budvi bi trebala da se formira isključivo na osnovu rezultata novih vanrednih izbora koji bi se morali raspisati. A sve to zarad interesa građana Budve i kvalitetne realizacije njihovih lokalnih zahtjeva", jasan je Vukadinović.

Crnogorska: Carević ostao bez legitimiteta

Član Predsjedništva Crnogorske Predrag Kalezić poručio je da će Crnogorska sačuvati vlast u Budvi jer je, kako kaže, dosta bilo šefovanja DPS-ovih kadrova. Kako je dodap, nova lica DPS-a se slabo snalaze u budvanskoj politici, a to se vidi po podršci koju odbornici DPS-a u poslednje vrijeme pružaju Careviću.

marko

Foto: IN4S

"Gospodin Carević je ostao bez legitimiteta, njegova politička snaga svela se na svega četiri odbornika DF-a, a nova lica budvanskog DPS-a svoju budućnost vide u politici budvanskog DF-a. Da nije realno, bilo bi komično", saopštio je Kalezić.

On je zaključio da se Crnogorska stabilno kreće građanskim, emancipatorskim putem, koji Crnu Goru do 2025. treba da dovede do punopravnog članstva u EU.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari